40 millioner (2014), 74,6 millioner (2015) og 73 millioner (2016) kroner er overskuddene i Eidsvoll de tre siste årene. Totalt 187,6 millioner. Likevel har flertallspartiene Ap, SV og Sp gått inn for eiendomsskatt fra 2019.

– At de går med overskudd år etter år viser at det er god styring i kommunen. Men Eidsvoll kunne hatt 1,5 milliarder kroner mer i gjeld. 60 millioner kroner ville dekket renter og avdrag på et slikt låneopptak, sier Harald Espelund, som satt 12 år som ordfører i Ullensaker og nå er nestleder for lokallaget i Frp.

Utelukket i Ullensaker

– Hva tenker du om at de innfører eiendomsskatt fra 2019?

– Det hadde aldri skjedd i Ullensaker. Der har vi gjennom alle år vært tydelige overfor administrasjonen på at vi skal klare oss uten å innføre eiendomsskatt – om vi så blir den eneste kommunen igjen uten, svarer Espelund.

Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika (Sp) sier kommunen fortsatt vil gjøre alt for at det ikke skal innføres eiendomsskatt fra 2019 – selv om det ligger inne i handlingsplanen for 2017–2020.

– Vi vet at de beregnede inntektene for 2017 er atskillig lavere, og det er usikkerhetsmomenter rundt statlige overføringer og skatteinntekter. Vi får ikke skatteinntektene som skal til for å klare å ta unna alle investeringene vi har foran oss. Derfor ligger eiendomsskatt inne i handlingsplanen fra 2019, sier Vika.

På grunn av befolkningsveksten generelt og antallet eldre, må kommunen i løpet av de kommende fire årene investere for rundt to milliarder kroner i nye barnehager, nye skoler og nye eldretilbud.

– Dobler gjelden vår

– Ullensaker har, riktignok med betydelige låneopptak, klart å gjennomføre slike investeringer de siste årene uten å innføre eiendomsskatt. Hvorfor gjør ikke Eidsvoll det?

– Vi kommer også til å doble gjelden vår, og skal investere for to milliarder kroner. Men Ullensaker har hatt og har en helt annen skatteinntekt. Det er forskjellen. Hadde vi hatt de samme skatteinntektene, hadde ting stilt seg annerledes, sier Vika.

Nannestad kommune gikk 45 millioner kroner i overskudd i fjor. På spørsmål om tanker rundt eiendomsskatt svarer ordfører Hans Thue (Ap) slik:

– Hvorfor i all verden lurer du på det? Vi avklarte dette i valgprogrammet og styrer skuta deretter. Og som du ser av tallene så klarer vi det bra!

– Vi har et politisk vedtak om å utrede eiendomsskatt i 2017, noe administrasjonen jobber med. Hvorvidt vi skal innføre den fra 2018 blir en del av budsjettprosessen, og vil i så fall øremerkes framtidige investeringsprosjekter, sier Hurdal-ordfører Runar Bålsrud (V).

Kommune        År        Beløp

Eidsvoll              2017    2.299 millioner kroner

Ullensaker         2017    5.333 millioner kroner

Hurdal               2017       267 millioner kroner

Nannestad         2017     1.255 millioner kroner

Kilde: SSB/Kommuneprofilen

Eidsvoll              2016         53.183 kroner

Ullensaker         2016         86.977 kroner

Hurdal               2016         64.552 kroner

Nannestad         2016         62.566 kroner

Kilde: SSB

LES OGSÅ: «Mange tviler på lovligheten av eiendomsskatt. Er dobbelt beskatning lovlig?»

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.