Lørdag skal søkelyset settes på et sørbygda i endring, og om noen lenger bryr seg om de kommer fra Eidsvoll Verk eller Råholt. Stedet er Kafé Standpunkt – som ligger på Eidsvoll Verk. Arrangør er Eidsvoll 1814, i sterkt samarbeid med Bjørn Hytjanstorp – fra Råholt.

STERKT FOR MANGE – IKKE SÅ FARLIG FOR ANDRE

– Sørbygda er i endring og vokser enormt. Nye folk kommer til og har andre måter å knytte seg til stedet på en de «innfødte». Nå er «de andre» de fleste. Hvordan er deres forhold til de gamle kulturminnene som finnes der? Hvor levende er rivaliseringen mellom Råholt og Eidsvoll Verk? sier historiker ved Eidsvoll 1814, Torleif Hamre, som tror at lørdagens arrangement er litt som å stikke hånda inn i et vepsebol med kort stang.

– De som husker kampen for postnummer 2074, forstår hva jeg snakker om. Den sier litt om identiteten til folk. Folk kjempet for å ha adresse Eidsvoll Verk, selv om postkontoret ble lagt ned, sier han.

– Eidsvoll 1814 har vår og høst kulturminnearrangementer, og denne gangen skal det altså handle om identitetsbygging i sørbygda.

STERKT

Hamre, som selv ikke er fra verken Råholt eller Eidsvoll Verk, har forstått at identitet fortsatt er veldig sterk hos mange.

– Men hvor levende er denne rivaliseringen i dag? Og har «de nye» noe forhold til de gamle kulturminnene som finnes her? Nebbenes og Søndre Samfund er eksempler på steder som betyr mye for innfødte folk. Hvordan bør disse stedene tas vare på? Dette er noe av det vi skal snakke om på lørdag og se om vi kan skape engasjement og debatt.

VIKTIG

Ordfører John-Erik Vika kjenner selv til det med stedsidentitet.

– Nord for Hammerstad-krysset er det viktig å skille mellom Kommisrud og Døkkenmoen. Jeg bor ikke på Døkkenmoen, men på Kommisrud, og jeg skiller veldig mellom Eidsvoll Verk og Råholt. Jeg synes det er flott at sørbygda tar en debatt om å ta vare på egen identitet, sier han.

– Mange ungdommer har ikke forhold til slike ting. Eidsvoll er Eidsvoll, sier Hytjanstorp. Sammen med den innfødte råholtsokningen John Granly skal han portrettere i ord, vise bilder og film, samtale og quize om sørbygda.

Eidsvoll 1814 har invitert Ola Fjeldheim fra Fortidsminneforeningen, Einar Madsen, Hege Svendsen, Linn Stalsberg og Nina Kristengård, til debatt og samtale. Dette er folk med sterke meninger om sørbygda.

LES OGSÅ: Per Nebbenes ser at gamle Verket har endret seg

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.