LHL Feiringklinikken har drevet med konservativ fedmebehandling i mange år ved å gi overvektige tilbud om hjelp til endring av livsstil, kosthold og fysisk aktivitet. Men det er slik at mange ikke får ønsket virkning av dette. Nå tilbyr altså LHL Feiringklinkken slankeoperasjon.

IKKE «EASY-FIXING»

For mange er et slikt operativt inngrep løsningen, men ifølge klinikksjef og kirurg Hans Rydning, er ikke en slik operasjon noe «easy-fixing». Og det er først når operasjonen er gjennomført at jobben starter for pasienten.
- En slankeoperasjon er et langt løp, men det er løsningen for mange overvektige som ikke klarer å gå ned i vekt på annen måte, forteller han.
Feiringklinikken har lagt opp til at dette skal være et langt løp som starter med en samtale med helsepersonell og psykolog, hvor det blir kartlagt om en slik operasjon er det rette for deg, både på det fysiske og psykiske området. Blir det gitt klarsignal, må pasienten gå ned i vekt før operasjonen.
- Det er for at vi skal se at pasienten faktisk kan klare å gå ned i vekt og er motivert for dette, sier Rydningen.
De første pasientene har allerede vært inne til kartlegging og samtale. I februar/mars blir de operert.
LES OGSÅ: Hege Lundring skal lede LHL-klinikkene Gardermoen inn i framtida

EN HALV TIME

Selve inngrepet tar ikke mer enn en halv time, og det blir gjort med en kikkhullsoperasjon.
- Det er da jobben starter for pasienten. Målet er varig vekttap, og det kommer ikke gratis. Livsstilen må legges om. Pasienten får tett oppfølging i ett år etter operasjonen og sammen legger vi en plan for de neste fem årene, forteller klinikksjefen.
Han sier at det er flest kvinner som søker slik hjelp og etterlyser mennene.
- Vi vet at behovet er der, men erfaringsmessig venter menn lenger før de søker hjelp.
LHL har ikke avtale med offentlig helsevesen om slike operasjoner. Derfor må pasienten betale 98.000 kroner av egen lomme, noe overvektige, som har mulighet til det, gladelig gjør. - Overvekt kan føre til flere andre alvorlige sykdommer og tidlig død, sier Rydningen.

PLASTISK KIRURGI

Store vekttap, fører som regel til mye overflødig hud. Feiringklinikken har også tilbud om plastisk kirurgi for å fjerne denne huden.
Andre områder som det nå jobbes med, er rekonstruksjon av bryst etter kreftoperasjon og åreknuteoperasjoner. Når det nye sykehuset står ferdig høsten 2018, skal det også bli et tilbud om kne- og hofteproteser. Dette kommer i tillegg til LHLs brede tilbud til hjerte- og lungesyke.
LES OGSÅ: Sykehuset gir LHL enda flere bein å stå på

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.