Det viser DNA-analyser gjennomført av Rovdata. Ulven ble felt av et jaktlag mandag morgen. Rovdata har utført hasteanalyser av vevsprøver som ble sendt til Trondheim.

–Resultatene ga match med tidligere leste ekskrementprøver, som ble samlet inn i kommunene Gran og Hurdal 31. mai og 13. juni. Vi kan bekrefte at dette er den såkalte Hurdalsulven, som tidligere har drept og skadet mange sauer tidligere i sommer, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

STARTET I HURDAL

Ulvetispa fikk navnet fordi det var i Hurdal det første gang ble funnet døde sau og lam som den hadde tatt. DNA-analyser av skitprøver funnet etter ulven i Hurdal 31. mai har tidligere slått fast at ulven stammer fra Kindla-reviret som ligger i Örebro län i Sverige. DNA-overvåking av den skandinaviske ulvebestanden har over tid gitt forskerne kontroll på individene, og det gjelder også denne felte ulvetispa.

HUSKER DU DETTE: - Det har vært et helvete

– Tispas foreldre kommer fra to ulike svenske revir, nemlig Siljansringen og Acksjön. De er trolig født i 2010 og 2011 og de fikk et ulvekull første gang i 2013, og har født totalt fire kull. Det er foreløpig uklart om de har fått et ulvekull i år, forteller Kindberg. Ulvetispa veide 34,5 kilo da den ble felt. Den er nå til obduksjon og videre undersøkelser hos Rovdata i Trondheim, og det er blant annet funnet sau i magesekken. Videre undersøkelser vil kunne gi flere svar om for eksempel alder og kondisjon.

– Det er antatt at den felte ulvetispa har vært på vandring fra Sverige på leting etter nytt revir og partner, som mange unge svenske ulver ofte gjør. På samme måte som unge norske ulver ofte trekker østover, avslutter Kindberg.

LES OGSÅ: Allmenningene er kritiske til forvaltningen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.