Mulig det. I alle fall har skia våre fått hvile i garasjen enn så lenge. De sier også at vi bare må venne oss til slike vintre heretter, med visse sporadiske unntak. Mildere blir det i alle fall, sjøl om strømregninga skulle tyde på noe annet! Men hva gjør det vel om klimaet blir varmere? Menneskene, særlig vi rike og velstående, har alltid vist en utrolig tilpasningsevne til mulige gunstige og ugunstige endringer i tilværelsen.

Vi drar til fjells for å gå på ski. Vi sykler i januar. Sydenturene øker i antall. Eksemplene ellers er mange.

TRENTE UT I SNØEN

Ta idretten: Da jeg var ung, og det er jo en tid sia, trente vi gutta på fotballaget ute i snøen og inne i gymsal. Mest uten ball, for forholda lå ikke til rette for langpasninger og finter.Vi løp mye, og trente styrke. Men vi, og alle andre fotballspillere, ville spille fotball!

Og for førti år sia kom den første kunstgrasmatta til Norge, i Harstad. Banen kosta fire millioner, en formue den gangen. 15. oktober 1977 blei den åpna, og Harstad IL fikk besøk av fotballgutta til Skeid, helt fra Oslo. Kampen endte diplomatisk nok 4 – 4, med hele 4000 tilskuere til stede. Snøen lå i meterhøye fonner rundt bana. En ny tidsalder for fotballen var rullet i gang, kan en trygt si: Å spille fotballkamp på gras, midt på vinteren, var nesten uforståelig og eventyrlig. I år, i 2017, førti år etter, bygger Eidsvold Turn Fotball sin kunstgrasbane på Myhrer stadion.

I Norge fins det nå over ett tusen slike baner, ikke uten svære miljømessige kostnader, har det vist seg! Men det er en annen sak.

BARNEHAGE MED EGEN SNØKANON

Med mildere vintre og våtere somre har nye trender og aktiviteter pressa seg fram. Skihopping om sommeren i plastbakker og 50-mila i langrenn på plastløyper. Den første skitunnelen for langrenn er bygd for lenge sia. Når skal vi arrangere det første innendørs hopprennet?

I slalåmbakker og andre anlegg har de allerede brukt kunstsnø i mange år.

Forleden så jeg en reportasje på TV om barnehager ett eller annet sted på Østlandet, der en har anskaffa snøkanoner slik at de små ikke skal glemme hvordan det er å skli og ake. Innendørs skøyteløp på kunstis har vært regelen i lange tider. I gamle dager sto vi på Bislett i ti kalde grader og drakk te med no´ godt i for å holde varmen. Ingen kunstis, ved mildvær blei det dårlige tider, bokstavelig talt.

SYKLE OM SOMMEREN?

Nå kan du sykle hele året, og hvor som helst! Vi har fått noe som heter «fat bikes» (for et navn!), der hjula er fire-fem ganger så tjukke som normalt. En dag i februar jeg tok en rolig skitur på den lille snøen som fantes i løypa, kom det en slik en på meg bakfra og ropte, tro det eller ei: «Løype!» Og jeg ropte opp i sinne: «Kan du ikke sykle om sommeren? Hæ?» «Nei, da går jeg på rulleski!» var svaret. Men på vanlige fortau gjelder det samme når rulleskiløperne kommer trillende.

PRAKTISK - MED KIRKEGÅRD I NÆRHETEN

Det fins også sykler med piggdekk til bruk på vinterføre. Det siste jeg så av «vill» sykling var noen gærninger som hadde dratt med seg tohjulingen opp på Svolværgeita (du leste riktig!), og «hoppet», med sykkel, fra den ene «hornet» til det andre. Praktisk da med en kirkegård like under fjellet.

I København fins et kjempebygg for behandling av avfall. Om noen måneder kan københavnerfamilien pakke ski og staver og ta turen ut til søppelforbrenningsanlegget en søndag for å kjøre på ski og snowboard i løyper som snor seg opptil en kilometer fra taket og ned mot bakken. «Snøen», underlaget, skal være av plast og kan brukes hele året.

Og nå tar jeg på meg badebuksa og sklir ned skråningen til Vorma for en dukkert.

INVITERT: EGIL RAMDAL.

Fakta

Egil Ramdal

  • Født 1946
  • Bosted: Eidsvoll
  • Familie: Gift, to voksne barn
  • Pensjonist, sofaradikaler og tidligere lærer.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.