– Det er trist å ikke få pengene sine. Vi skulle gjerne jobbet her videre, men vi jobber ikke gratis, sier Domenico Sternativo. Siden april har italieneren jobbet som kokk på Villa De Eidsvoll – den italienske restauranten ved Vormas bredd i Eidsvoll sentrum. Ved sin side har han hatt med seg Yasmany Bosque Rufin som assistent. Sternativo avtalte at han skulle få 120 kroner timen, mens Bosque Rufin skulle få 100 kroner. Til sammen har de fått utbetalt 50.000 kroner i lønn.

HUSKER DU DETTE: Garnityr konkurs

Flere tusen utestående

– Det skulle vært langt høyere. De skylder meg 87.000 kroner. Jeg kunne ikke fortsette å jobbe uten å få betalt. Det er selvsagt ikke greit. Jeg trodde ikke det var slik i Norge, sier Sternativo.

Yasmany Bosque Rufin forteller at han har fått utbetalt 30.000 kroner. EUB sitter på hans arbeidsavtale. Der framgår det at han skal tjene 100 kroner timen.

– Han har jobbet i restauranten og på diskoteket når det har vært åpent. De skylder ham 35.000 kroner i utestående lønn. Yasmany har først jobbet i restauranten. Deretter har han måttet jobbe på diskoteket i kjelleren. Flere ganger har han vært på jobb i 16 timer i strekk. Det hører ingen steder hjemme, sier Sternativo.

Totalt dreier det seg om 122.000 kroner i utestående lønn, ifølge Sternativo. Nå har de to vært hos politiet og meldt fra om saken. Begge er forberedt på å kjøre full sak mot driveren av Villa De Eidsvoll, dersom det skulle bli nødvendig.

Ikke sykmeldt

– Vi har spurt om å få lønnen flere ganger. Hver gang fikk vi beskjed om å vente til neste måned. Nå er tålmodigheten slutt, sier Sternativo. Da EUB var utenfor Villa de Eidsvoll torsdag sto det en plakat der med følgende påskrift:

”Stengt grunn av vår kokk er sykemeld”.

– Er du sykmeldt, Sternativo?

– Nei, jeg kunne jobbet fullt nå. Dette er bare tull, men eieren fant vel ut at han måtte skrive noe, i og med at de ikke hadde noen til å lage maten, sier han. På sin Facebook-side har Villa De Eidsvoll skrevet deler av den samme meldingen. Der søker de også etter servitører. Sternativo har jobbet som kokk i en rekke land. Han har aldri opplevd noe lignende.

– Folk blir helt forskrekket når jeg forteller dem vår historie. Nå vil vi ha pengene våre og begynne å jobbe et annet sted, sier han.

LES OGSÅ: Etterfølgerne klarte det ikke de heller

Lover å betale

Daglig leder Kamil Yildiz lover å betale pengene til Domenico Sternativo og Yasmany Bosque Rufin.

– Jeg kommer fra politiet nå. Nå har jeg to uker på å utbetale den utestående lønnen. Det skal vi klare. De skal få alle pengene vi skylder, sier Yildiz. Han bekrefter at det utestående beløpet totalt dreier seg om rundt 100.000 kroner. Politiet ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor bekrefter overfor EUB at Domenico Sternativo og Yasmany Bosque Rufin har vært hos dem og rapportert saken. Etter det EUB kjenner til vil saken gå som sivil sak gjennom namsmannen.

– Hvorfor har ikke de ansatte fått lønnen de har krav på?

– Det har vært vanskelig å få restauranten til å gå i pluss. Selv har jeg ikke tatt ut noe lønn på ett år. Den ene av dem hadde ikke pass den første tiden, og det tok tid å få åpnet en konto. Nå er dette en politisak og jeg skal selvfølgelig rydde opp innen fristen, sier Yildiz og legger til at de to ansatte over en lengre periode fikk bo gratis hjemme hos ham.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.