• UTSTYRET: Kjempeørreten ble tatt på dette lette fiskeutstyret. Foto: Privat
  • FANGSTEN: Hele familien med kjempefangsten. F.v.: Pappa Tommy Bredesen, mamma Ragnhild Johansen med dattera Amalie (2 1/2), bestefar, storfiske Harry Nelson Johansen og dattera Ingelin Bredesen (5). Foto: Privat

– Denne var vanskeligere å få opp enn en 20 kilos torsk, sier Johansen som har vært yrkesfisker hele sitt voksne liv. Nå er han skipper på en båt som fisker snøkrabbe.

TRE GENERASJONER I KANOEN

Johansen hadde med seg både svigersønnen Tommy Bredesen fra Eidsvoll og sitt to og et halvt år gamle barnebarn Amalie i kanoen da kjempeørreten slo på.

Sist lørdag var Johansen på besøk hos dattera Ragnhild og hennes familie i Eidsvoll.

– Vi besøkte smaragdgruvene, men hadde med kano med elektrisk motor, forteller svigersønnen Tommy Bredesen.

– Vi var først lenge ute sammen med dattera Ingelin (5 år). Til slutt skulle vi bare ta med yngstejenta Amalie (2 1/2) på en liten tur.

– Vi lot snørene med sluk henge ute, og plutselig slo ørreten på. Det skjedde anslagsvis 300 meter nord for Minnesundbrua, forteller Bredesen.

– Jeg ble litt redd, innrømmer Amalie.

DRO KANOEN

– Vi skjønte fort at det var noe veldig stort, forteller Harry Nelson Johansen.

Fisken dro kanoene uten at de klarte å holde den igjen med den elektriske motoren.

– Sjøl om den oppførte seg som en ørret, trodde jeg lenge at det måtte være ei gjedde fordi den var så tung.

– Vi hadde bare utstyr for lett fiske. Vi hadde til og med glemt håven på land, forteller han.

– Jeg skjønte at jeg måtte ta det rolig, for det begynte å gå varmgang i snella. Noen ganger dro fisken til bunns og sto stille. Det var som å dra på en tømmerstokk, forteller Johansen.

PRØVER IGJEN

Etter knapt én time klarte de å få kanoen til land slik at de endelig kunne sveive inn den utslitte fisken og ta den opp med hendene. Vekta viste 8,4 kilo.

– Det var en fantastisk opplevelse. Jeg visste det var stor fisk i Mjøsa, men jeg hadde jo ikke forvente å få noen. Jeg kommer til å prøve igjen neste gang jeg kommer nedover. Vinner man i tipping én gang, prøver man igjen, sier fiskeren.

SPONSET NY BÅT

Familien Johansen/Bredesen er ofte ute på tur med kano og telt.

– Vi har vært mest i sjøene i Gullverket og i Storsjøen i Odalen, men nå blir det nok mer Mjøsa, sier Tommy Bredesen.

Men heretter blir det trolig ingen kanoturer på Norges største innsjø.

– Nå har jeg sponset familien med en ordentlig båt, forteller bestefar, yrkesfisker Harry Nelson Johansen.

Fakta om Mjøsørret

  • Mjøsørret er fellesbetegnelse på flere stammer storørret som finnes i Mjøsa og som gyter i tilførselselvene.
  • Ørret over 5 kilo er sjelden.
  • Den største ørreten som er tatt på stang i Norge, ble tatt i Mjøsa i 1981. Den veide 15,3 kilo.
  • I 1905 skal det ha blitt tatt en Mjøsørret på 23 kilo, men dette lar seg ikke dokumentere. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.