Rett før skolestart høsten 2016 ble det innført nye fraværsregler for elever i videregående skoler. Nå har tallene kommet etter det første året med ordningen. Og tallenes tale er klar: Fraværet går ned. Det gjelder også de videregående skolene på Øvre Romerike.

LES OGSÅ: Uenighet om fravær i videregående

FLERE FULLFØRER

Etter bare ett år med ordningen er Utdanningsdirektoratet klare i sin oppfatning av ordningen:

Fraværet går betydelig ned i alle fylker, færre elever har så dårlig vurderingsgrunnlag at de ikke får karakter og færre elever har sluttet på videregående.

Høyres varaordfører Willy Kvilten i Ullensaker er svært fornøyd med tallene.

– Dette viser at det er behov for å ha en slik ordning. Og tallene viser at det fungerer, slår han fast.

Det var Høyres utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen som tok initiativet til å innføre grensen, og fikk flertallet på Stortinget med seg på å innføre den.

SKAL EVALUERES

Ordningen skal evalueres om to år, når kullet som startet i første klasse i 2016 har gått ut av videregående.

– Da er det naturlig å ta en helhetsvurdering og se på om ordningen kan forbedres, sier Turid Kristensen, Akershus Høyres 5.-kandidat til stortingsvalget.

– Personlig kan jeg ikke finne noen motargumenter mot fraværsgrensa. I arbeidslivet må arbeidstakere hver eneste dag forholde seg til at man ikke bare kan være borte fra arbeidet, og vi gjør elevene våre en bjørnetjeneste om vi ikke forbereder dem på den virkeligheten. Samtidig ser vi at grensene faktisk fører til at flere er på skolen og fullfører videregående. Da har vi oppnådd akkurat det vi ønsket, sier hun.

RASENDE ELEVER

Men elevene er fortsatt rasende på ordningen. Rahman Chaudhry, leder i Elevorganisasjonen, sier at fraværsgrensa strider mot skolens grunnverdier.

– Hensikten med skolen er blant annet å gjøre elevene i stand til å ta ansvar. En slik grense gjør det stikk motsatte – ikke bare elevene, men også lærerne. Den fjerner ansvaret fra dem som er i klasserommet hver dag, sier han.

– Før grensen ble innført var det læreren som bestemte om en elev hadde vært nok til stede til å få karakter. Nå har staten tatt over hele ansvaret og har bestemt hvor grensene går, sier Chaudry.

Han mener det er langt viktigere saker å jobbe med i videregående skole:

– Det mangler lærere, helsesøstre og respekt for yrkesfagene. Det er mange utfordringer vi bør ta tak i, sier han.

Fravær videregående skole

  • Fraværet i videregående skoler har gått ned over hele landet etter at nye regler ble innført i 2016. 
  • Nå kan en elev kun ha opptil 10 prosent udokumentert fravær.
  • På Eidsvoll vgs. gikk fraværet ned fra i snitt 4 dager og 16 timer per elev til 3 dager og 11 timer. 
  • På Jessheim fra 6 dager og 12 timer til 3 dager og 8 timer. 
  • På Nannestad fra 4 dager og 13 timer til 2 dager og 8 timer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.