Rådmannen hadde foreslått å si nei til overtakelse av demningen.

I formannskapsmøtet tirsdag ble Finn Terje Tønnessen (Frp) talsmann for den samme meningen.

– Jeg forstår ønsket fra velforeningen om å beholde innsjøen, men nå er kommunen i en spesiell økonomisk situasjon der vi jobber for å få vekk noen utgifter for innbyggerne, sa Tønnessen uten å nevne eiendomsskatt.

MANGE BEKKER SMÅ BLIR EI LITA Å

– Jeg synes ikke vi skal påta oss en slik utgift nå. Demningen er i den totale sammenheng ingen stor kostnad, men «mange bekker små», sa han uten å fullføre ordtaket.

I dette tilfellet ville fortsettelsen blitt «blir bare ei lita å».

For dersom demningen i innesjøen Nord-Fløyta blir revet, blir det bare igjen to kulper med ei å imellom.

NATUR VIL TA TILBAKE

– Kommunen får ingen kostnader med å fjerne demningen. Den kostnaden må NVE ta, og området rundt blir ikke ødelagt som turområde. Etter ei tid vil landskapet igjen gå tilbake til sin opprinnelse, sa Tønnessen.

Velforeningen har opparbeidet badeplass ved innsjøen, men Tønnessen viste til at det er nok av muligheter langs Mjøsa.

TVERRPOLITISK STØTTE

Rådmannens innstilling om ikke å ta kostnadene med demningen, ble støttet av John Granly (KrF), Tone Cicilie Danielsdatter (H) og Kristian Tønnessen (Frp) i tillegg til hans far, Finn Terje Tønnessen.

Ni representanter stemte for forslag fra Olav Resaland (Ap) om å ta ansvar og dermed redde innsjøen med nåværende vannstand.

Resaland trakk fram både hensynet til friluftslivet, folkehelsa og ønsker fra velforeningen.

– Minnesund blir et stort utbyggingsområde etter hvert, påpekte han også.

– Jeg håper vi kan søke tilskudd til å sikre demningen, la han til.

Einar Madsen (Ap) syntes at de økonomiske vurderingene hadde fått uforholdsmessig stor plass i saksutredningen.

– Det står for lite om hva dette betyr for folk, sa han.

Torleif Hamre (SV) pekte på den betydelige innsatsen som er gjort for å rehabilitere badeplassen etter at vannstanden i innsjøen for fire år siden ble senket to meter.

BRA FOR FOLKEHELSA

Minnesund velforening er glad for at demningen og innsjøen blir reddet.

– Vi trenger slike arealer i et folkehelseperspektiv. Forskning viser at folk om sommeren prioriterer fysisk aktivitet og tilstedeværelse ute i naturen framfor å drive inne i haller, sier lederen i foreningens planutvalg, Dagfinn Habberstad og viser til den store bruken av Øvre Holsjø i Gullverket etter at den sjøen fikk tilbake normal vannstand da ny demning kom på plass.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.