• 4,4 kilo: Noen av ørretene tar Kai opp for å spise. Andre slipper han uti igjen. Denne ble tatt på Kolahalvøya og veide 4,4 kilo.
  • IDYLL: Teltene er slått opp. Naturen blir ikke vakrere enn dette på en slik tur.
  • 3,5 KILO: Den pene ørreten veier hele 3,5 kilo. Kai kan trygt koste på seg et smil. Foto: Kristian Solli

Ørretfiske er hobbyen, jobben – ja, livet til Kai Finbråten. Da får det heller være at han finner 46 mygg i hånda etter et klapp på skuldra til kompisen. 

INGEN FORSKJELL PÅ JOBB OG FRITID

- Det er en livsstil. Det er ingen overdrivelse å si det. For meg er det ingen stor forskjell på jobb og fritid lenger.

Det ligger fortsatt is på en del av vannene på Kolahalvøya – lengst nordvest i Russland. Et helikopter er på vei innover landskapet. Ombord sitter Kai Finbråten fra Råholt. Han er gruppeleder på turen. På 17. året i dette området. Med seg i helikopteret har han blant andre fem andre nordmenn. Vel nede på bakken er det 45 mil til nærmeste vei, myggen svirrer rundt ørene og det kan ta timer mellom hver gang ørreten biter på.

Den er sjelden like ivrig som myggen. Til gjengjeld er den noen knepp større. De fiskeløse timene spiller liksom ingen rolle. For dem som er med på turen er det så mye annet som betyr noe. Dyrelivet, avkoblingen, avslappingen, naturen. Det får ikke blitt feil.

– Det er den seneste våren på 80 år i området. Tøffe og utfordrende forhold, sier Finbråten.

LES OGSÅ: Fikk ørret på 8,4 kilo på lettspinnstang fra kano i Mjøsa

Jobb og fritid

Han er salgssjef i fiskeutstyrsfirmaet Loop Tackle Europe, og har ansvaret for halve Europa. Island, Tyskland, England, Østerrike, Sveits, Belgia, Nederland, Luxemburg og Island.

– Vi selger fluefiskeutstyr, ja en hel livsstil. Selv er jeg så heldig å få være med på de fleste aspekter i bransjen, fra utstyrsutvikling og utforsking av nye fiskeområder til salgsvirksomhet, utstyrstesting og instruksjonskurs. Det siste er noe av det jeg brenner aller mest for. Det å få barn og unge interessert i og opptatt av fiske. Kai Finbråten er ivrig. Står ved Andelvas bredd nede i Bønsdalen i Eidsvoll.

– Hvordan kom du inn i denne bransjen?

– Jeg var én av dem som ikke helt skjønte hva som skulle til på skolen for å kunne bli det man ville. Det gjorde at jeg vel ikke hadde det beste utgangspunktet da jeg gikk ut av ungdomsskolen. Men etter hvert fikk jeg bare mer og mer dilla på fisking. Da skjønte jeg at jeg måtte komme meg inn i fiskebransjen på en eller annen måte.

LES OGSÅ: Slik fanger du den største fisken i sommer

Skralt fiske i starten

Tilbake i Russland er fisket dårlig den første uka. Kai er inne i sin 39. uke på stedet.

Denne gangen er han der i 14 dager. Den første uka blir mager på fiskefronten. Fasiten blir sju ørreter. Tankene begynner å svirre gjennom hodet på dem som er med i reisefølget. Har vi kommet hit for tidlig? Vil det snu? Er vi her fortsatt når det gjør det? Og vil storfisken bite?

Den andre uka starter like dårlig. Timene går uten en eneste ørret å se oppe på land. Men så skjer det noe. Hele tundraen våkner til liv. Myggen, som har en sentral plass i fiskebildet, kommer. For fullt. Rutinerte Kai vet at dette er bra. Ørreten våkner sulten til liv. Det bare må bli suksess. Og helt riktig. De tre siste dagene på eventyret blir helt ville. De tre siste dagene haler de i land 64 ørreter.
– En snittvekt på 2,3 kilo. Den største var på over fire kilo, sier Kai.

– Myggen var alt som skulle til for å få ørreten aktiv. Da fikk vi opplevelsen, og det er det vi sitter igjen med.

Noen ganger slipper han fisken ut igjen. Andre ganger tar han de med hjem.

– Jeg er ikke fanatiker, som mange andre. Det er ekstreme sider på begge sider i forhold til sportsfiske. Jeg er et sted midt imellom. Har jeg lyst til å spise fisken, tar jeg den med. Samtidig er det mye fisk som kastes fordi den er blitt liggende i fryseren i tre år. Det er heller ikke bra. Fanger jeg fem ørreter, tar jeg kanskje med to.

Tålmodighet er nøkkelen

– Har du noen gode råd å gi til andre som måtte drømme om å få storfisk?

– Du må fiske mye. Det er antall timer i elva som er avgjørende for sluttresultatet. Selv er jeg flink til å poste innlegg i sosiale medier når jeg har fått fisk. Det er likevel flest av turene og timene der jeg ikke får noe. Det kommer naturligvis litt an på dyktigheten også, men det meste dreier seg om tålmodighet, sier Finbråten.

Han foretrekker å fiske i elver. Der er det nemlig lettere å lese hvor fisken står til enhver tid. Storfisken kan like gjerne stå helt inne ved land, som langt ute.

– Det å prate med lokale folk, som de som jobber på sportsbutikken et sted, har jeg gode erfaringer med. Det å snylte til seg litt informasjon er alltid smart. Lokalkunnskap er alltid viktig.
På Russland-turen ble det fisking 14–15 timer i døgnet på gjengen. Alle på turen er travle forretningsfolk i hverdagen.

– Her måtte de legge vekk mobilene, koble av internett, leve og nyte naturen og fisket. Det er akkurat den følelsen de er på jakt etter. Det å koble av fra hverdagens mas, sier Kai.

Digger fotball med sønnene

Underveis på turen møtte de bjørn to ganger, og så både ørn og jerv.

– Naturen er spektakulær på alle måter. Du får et usminket møte med den.
I hverdagen ellers bruker han mye tid på å følge opp sønnene på 10 og 14 år. De elsker å spille fotball, akkurat som Kai selv gjorde i mange år.

– Men det er minst like morsomt å følge opp dem som å spille selv. Å kjøre de på treninger og kamper er kanskje det morsomste jeg gjør for tiden. I tillegg rekker han å spille i Eidsvoll-bandet Nasty Dogs, med eidsvollingene Olaf Dønnum, Tore Andersen og Tormod Snekkerhaugen. Kai har med andre ord små problemer med å fylle døgnets timer.

– Og neste fiskedrømmen nå?

– Sjøørretfiske i Argentina og fiskeeventyr på Seychellene. Det er viktig å drømme litt.

LES OGSÅ: På sin første tur med laksefiske tok Matias Lyngvær Stolen (19) laksen på 123 centimeter og 20 kilo

FAKTA: FLUEFISKE - OG DET PERFEKTE KASTET

Det sies at den eneste fiskeren du ser smile uten fangst er fluefiskeren.

Dette skyldes at det å få til et perfekt kast er ganske likt det å få fisk.

Så man starter gjerne ikke med fluefiske for å få fisk eller kaste kjempe langt, men for turen sin skyld.

Fluefiske er for mange en slags meditasjon. Lokalt finnes det flere kurs det er mulig å delta på. 

Fakta

Kai Finbråten

44 år. Bosatt på Råholt. Salgssjef for Loop Tackle Europ.

Har to gutter på 10 og 14 år, som han har 50 prosent av tiden. 

Vokalist i det lokale bluesbandet Nasty Dogs.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.