I dag gikk Natalie, Anne-Jorid og Elisas ut av skoleporten på Finstad skole for aller siste gang. Til høsten er de elever ved Ås skole.

Siste kapittel i historien om Finstad skole er nå skrevet. Skolen er nedlagt. Det har Eidsvolls politikere bestemt. Den lille grendeskolen har i mange år levd et usikkert liv. Flere ganger er den foreslått nedlagt, men den har overlevd. Nå kan nekrologen skrives.

LES OGSÅ: Finstad skoles svangesang

VEMOD OG SPENNING

De siste dagene har vært preget av vemod og spenning. Vemod fordi skolen blir lagt ned - spenning over å åpne et nytt kapittel.

- Noen synes det er rart. De har et eierforhold til skolen sin. Mange elever har både besteforeldre og foreldre som har gått på Finstad skole. Det har vært mye fram og tilbake, men når det først ble bestemt at skolen legges ned, så landet nok folk litt. Usikkerheten og kampen var over. Vemodet var der, men det var på tide å se framover, sier Jan-Olav Sveen. Han har vært konstituert rektor siden februar, men har fast jobb som avdelingsleder på Ås skole. Dermed har han god kjennskap til Finstad-elevene når de kommer til Ås til høsten.

- Alle elevene skal dit. Vi har plass nok til å ta imot dem. Det er trygt for ungene at alle kommer til samme skole. De har vært på besøk og blitt kjent med klassen og dem som de skal gå sammen med. Nå synes ungene selv det er greit - og litt spennende, sier Sveen fra et tomt arbeidsbord.

- Hva med lærerne? Er de også ved godt mot?

- Ja, alle fast ansatte har fått tilbud etter eget ønske - og alle har takket ja til nytt arbeidssted. Selv om Finstad skole er et godt vedlikeholdt bygg, er det ikke til å stikke under en stol at huset er gammelt. Lærerne vil nok få bedre arbeidsforhold fra høsten av.

Selv om Sveen ikke har vært lenge på skolen, synes han det er rart å være med på å stenge en skole.

- Det er synd når små grendeskoler forsvinner. Mange mennesker føler en spesiell tilknytning til skolen. Framtida til landets grendeskoler avhenger av så mange forhold, men det er grenser for hvor små skoler skal være, også, mener han.

EKKO-TOMME KORRIDORER

Torsdag kveld var hele Finstad-grenda samlet ved skolen med grilling og sosialt samvær, og i går var elever og lærere som tok farvel. Klasserommene var ryddet, bøkene var borte, i korridoren var det ekko-tomt. Trist og rart, syntes Amandus Gran, 6. klasse, Ingrid Milli, 5. klasse, og Hans Ivar Husemoen, 7.-klasse. De kjenner ikke til noen annen skole.

- Da det var så mye snakk om å legge ned skolen, gråt jeg. Når det ble bestemt, ble jeg litt roligere. Akkurat nå gleder jeg meg til å begynne på en ny skole, sier Ingrid.

LES OGSÅ: Siste barnetog fra Finstad skole

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.