Søndag kveld begynte det å brenne i skogen ved Heggetjern i Hurdal. Sannsynligvis oppsto brannen i et bål som ikke var skikkelig slukket.

Brannen ble oppdaget av noen som var ute i båt på Hurdalsjøen. Rask varsling gjorde at brannmannskapet som var utplassert i Hurdal, fant brannstedet i tide.

LES OGSÅ: - Skogbrannfaren øker noe enormt

Uvurderlig lokalkunnskap

Bare omkring to mål med skog gikk med i brannen, men det kunne gått mye verre.

– Det er fordelen med sånn brannvesenet er organisert på små steder nå i dag. Det er lokalbefolkningen som er engasjerte i disse jobbene, og de legger ned en bra jobb for lokalsamfunnet sitt, og er lokalt kjent, forklarer Per Kristian Kneppe, seksjonsleder for utrykning i Nedre Romerike brann og redningsvesen, som hadde vakt på Øvre i helga.

Samtidig var brannmannskapet i Hurdal kjent, og godt forberedt.

– Brannen var på den andre siden av Heggetjern. Gutta hadde med seg båt, og kjørte over og satte raskt i gang slukking, sier Kleppe.

Respekterer ikke forbudet

Selv om brannvesenet har vært ute i alle medier og advart om skogbrannfaren, har de måttet gå ut og stoppe mange som ikke har respektert forbudet.

– Folk tror ikke at det gjelder dem. Denne brannen startet ved fjell og svaberg, men det var lite grann brannen kunne spre seg i, og det gjorde det, sier Øystein Løvli, skogsjef i Mathiesen Eidsvold Værk som eier skogen brannen startet i.

Løvli kommer med en innstendig oppfordring:

– Folk må overhodet ikke bruke noe som ligner på grill eller bål. Det er så eksplosivt tørt, at det er en risikosport.

LES OGSÅ: Stopper salget av engangsgriller

Har satt ut vakter

Brannvesenet jobba på stedet hele natt til mandag, med dynking og graving for å sørge for at brannen var skikkelig slukket.

Mathiesen Eidsvold Værk har satt opp vakter ved Heggetjern, som skal sørge for at brannen ikke blusser opp igjen.

– Når det brenner sånn, så kan det ligge lenge og ulme. Vi har to mann som sitter der hele tida og følger med fram til tirsdag, sier Løvli.

Politiet oppretter sak

Politiet får inn mange henvendelser om bålbrenning, og har vært ute på mange branner de siste ukene. De rykket også ut til Heggetjern på søndag.

– Det var siste døgnet blitt observert ild fra bålbrenning der oppe. Om det er årsaken er vanskelig å si ennå. Vi oppretter sak, og har fått tips om en del navngitte personer som vi skal ta inn fortløpende, sier Hege Cecilie Kvam, seksjonsleder ved etterforskning i Eidsvoll lensmannsdistrikt.

Politiet påpeker at en slik hendelse kan føre til alt fra forelegg til fengselsstraff, alt ettersom skadeomfanget.

Fakta

  • Det er meget stor skogbrannfare i hele distriktet, og det er ikke spådd nedbør av betydning den nærmeste tida.
  • Øvre Romerike brann og redning (ØRB) har innført totalforbud mot all bruk av åpen ild i eller i nærheten av skog og mark til i alle kommuner på Øvre Romerike fra søndag 20. mai.
  • Det er også forbudt å bruke faste bål- og grillplasser og engangsgriller.
  • Tillatelser til brenning som allerede er gitt inndras inntil videre.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.