• SPRETTBALL: Aksel Gjøystdal synes det er trygges å sette på seg vernebrillene når lærer ved Forskerfabrikken, Martin Willoch-Olstad, begynner å tukle med lateksflaska på pulten hvor han sitter ved siden av Kilian Neslow Haugen. Bak følger Thomas Ryen og Oliver Dalløkken Scheide med.
  • VERNEBRILLER: Hermine Einan (t.v.) og Ida Hoem har forskerblikk bak vernebrillene.

På Skogmo skole sitter 26 unger fra fjerde til sjuende trinn med skjerpet blikk bak vernebriller. De er elever ved Forskerfabrikken, i likhet med elever ved Bakke skole og i Nannestad. Senere i sommer også ved Ås skole i Eidsvoll.

EKSPLOSJONER, MATTE OG PAPIRFLY

Hva er det så som fenger ungene mest?

– Eksplosjoner, svarer Eirik Liestøl, Aksel E.J. Gjøystdal, Hermine Einan og Vilmine Marie Wasshaug.

De forteller om vulkanutbruddet de fikset i går:

– Vi blandet eddik, vann, konditorfarge, Zalo, pluss natron, i ei flaske. Det ble et skikkelig utbrudd. Veldig gøy! forteller Eirik, som går på Forskerfabrikken for andre gang.

– Det var så stort utbrudd, at det ble merker på asfalten, sier Hermine.

SKOLE PÅ EN ANNERLEDES MÅTE

– Dere kunne nå vært ute og hatt fri – hvorfor fortsetter dere på skolen når dere ikke er nødt?

– Det er skole på en annerledes måte, svarer Vilmine. – Vi lærer matte på en annen og gøyere måte.

– Og vi får teste ut ting selv uten å måtte bare sitte å skrive om det. Og vi får bruke kalkulator, forteller Aksel.

Tidligere på dagen hadde de lagd sugerørraketter og prøvd å finne ut av hvorfor vi får vann i munnen.

Nå skal det lages sprettball av lateks, eddik og vann.

– Når vi heller vannet oppi, stivner massen fort, så det er om å gjøre å røre raskt og så begynne å forme ballen, forteller lærer Cecilie Singdahl-Larsen. Hun er geolog og har, sammen med student i industriell økonomi, Martin Willoch Olstad, sommerjobb som lærer ved Forskerfabrikken.

Det er ikke første gang Cecilie underviser ved fabrikken. Hun har hatt tenketreningskurs hvor ungene skal finne ut hvorfor ting skjer og finne en forklaring.

– Unger forstår sammenhengen ganske radig, sier hun.

– I utgangspunktet tror unger at realfag er vanskelig. Vi vil gjøre det praktisk og morsomt gjennom eksperimenter og forsøk. Målet er å få barn mer engasjert og interessert i realfagene, sier Martin.

Forskerfabrikken er privat, men ofte i samarbeid med kommunene. I Ullensaker er det forskerskole i tre uker, og søkningen har vært stor.

LES OGSÅ: Barna tenner på realfag i sommerferien

Fakta
  • Forskerfabrikken er privat og tilbyr undervisningtil barn fra fjerde til sjuende trinn.
  • Nesten 6000 barn i hele Norge deltar i år på skolen.
  • Hensikten er å få barn interessert i realfagene.
  • I vårt distrikt er det både i Nannestad, Eidsvoll og Ullensaker
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.