– I år reiser vi til øya Zanzibar. Med oss har vi brukte briller fra Norge som er donert av kunder. Vi får inn mange tusen brukte briller hvert år, og mange av disse gis bort til lokalbefolkningen i Tanzania. Optikerne gjennomfører rundt tusen gratis synstester i løpet av uken. Slik sikrer vi at alle får briller med riktig styrke. I tillegg deles det ut solbriller uten styrke, slik at lokalbefolkningen kan beskytte øynene sine mot den sterke solen. Vi skal ha med oss 5000–6000 briller, forteller Lirhus Olsen, som jobber hos Specsavers på Strømmen Storsenter.

– GIR meg MYE

Lirhus Olsen reiser til Tanzania sammen med fire andre optikere og fem optikerassistenter.

Optikeren påpeker at prosjektet bidrar til god øyehelse for lokalbefolkningen.

– Vi bidrar til at de som ellers hadde slitt med synet sitt får muligheten til å gå på skole eller skaffe seg et håndverk, som igjen gjør at de kan brødfø sin familie. Selv føler jeg meg privilegert som er født og oppvokst i Norge. Ikke alle vokser opp med slike forutsetninger, og det gir meg mye å kunne hjelpe dem som virkelig trenger det, sier han.

FATTIG LAND

Tanzania regnes som et av verdens fattigste og mest bistandsavhengige land.

– 68 prosent lever under fattigdomsgrensen, og millioner av barn er foreldreløse. Store deler av befolkningen har ellers ikke råd eller mulighet til verken synstest eller briller. For befolkningen i Tanzania kan et godt syn være avgjørende for et liv med mulighet til skolegang og arbeid. Prosjektet Gi Syn til Tanzania bidrar til at folk som nesten ikke har kunnet se, plutselig får mulighet til både å lese og skrive, sier Lirhus Olsen.

GIR TILBAKE TIL SAMFUNNET

– Nærmere fire millioner ubrukte briller ligger hjemme hos nordmenn. Det er derfor utrolig bra at disse kommer til nytte hos noen som ellers ikke hadde hatt råd eller mulighet til å kjøpe briller. Hvis du eller noen i din familie har briller som ikke lenger er i bruk, kan de leveres til nærmeste Specsavers-butikk, og de vil få et nytt liv i Tanzania, sier Lirhus Olsen.

Siden 2014 har et team fra optikerkjeden, bestående av partnere og optikere, arrangert Gi syn til Tanzania.

– Prosjektet er et fantastisk tiltak for å gi tilbake til samfunnet. Dette var en av visjonene til optikerparet Mary og Doug Perkins, da Specsavers ble grunnlagt i 1984, sier Lirhus Olsen.

LES OGSÅ: Hjelper flyktninger rundt i systemene

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.