Tradisjonelle tavler, kritt og tørre svamper er for lengst historie. Når 304 elever mandag tar i bruk hypermoderne Gystadmarka ungdomsskole, kan de spille sjakk og se fotballspillerne til Ull/Kisa trene, glede seg over interaktive tavler og Ipad-bruk i alle undervisningsrom og ta seg en pust i bakken på flere av skolens stillerom. Ungdomsskolen har kostet 290 millioner kroner, er på over 9.000 kvadratmeter og har kapasitet til 750 elever. Den nye bydelen på Gystadmarka skal romme 10.000 innbyggere, og derfor er det helt nødvendig med stor skolekapasitet.

– Kjempekul skole

– Det er en kjempekul skole. Skikkelig kult at vi skal inn her. Vi har snakket om dette i to år og nå er dagen endelig her. Her får vi alle fasiliteter, fra toppmoderne musikkrom, medietek og en gjennomført digitalisert skolehverdag, sier Synne Louise Elverhøi, elevrådsleder og til daglig elever i 10 B.

Sammen med rektor Karen Marie Løberg og kommunaldirektør Yngve Rønning, er hun med EUB på en omvisning i de nye ungdomsskolelokalene. De nye interaktive skjermene på veggene i hele skolebygningen er det nyeste på markedet. Disse kom på markedet i andre halvdel av 2018, og leverandøren Smart Technologies sier til EUB at de ikke er kjent med at det er gjort tilsvarende investeringer på smartskjermer av denne størrelsen på andre skoler i Europa.

– Gystadmarka ungdomsskole er én av de aller første skolene i verden som får slike skjermer i alle klasserom, opplyser de.

Framoverlent personale

Hele 32 klasserom er utstyrt med den største modellen på 86 tommer. Skjermene er interaktive, har en innebygget nettleser, tavle og muligheter for enkel speiling av iPad og andre mobile enheter.

– Skolen er spekket med teknologi, og vi har et framoverlent personale som gleder seg til å ta alt i bruk. De interaktive tavlene er de nyeste som finnes på markedet. Det ble ventet med anbudet for å få det siste og det beste, sier rektor Karen Marie Løberg.

– Det er et ønske at denne skolen skal vise vei for framtidige skoler, og er et senter for IKT-løsninger i skolen, sier kommunaldirektør Yngve Rønning.

Her er noe av det den nye ungdomsskolen inneholder:

Fireetasjers elevsone og toetasjes administrasjonssone. Det er én hoved- og tre baseinnganger.

Kunnskapstrappa ligger like innenfor hovedinngangen. Denne ligger i tilknytning til kantineområdet, og vil være et naturlig samlingssted for elevene. De ansatte har utsyn dit fra personalrommet.

Lydstudio og helsesøter

Helsesøsterkontor, venteværelse, møterom og flere stillerom.

Musikkrom og musikkteorirom. Egne rom for musikk, dans og drama. Lydstudiorom. Musikklæreren har komponert egen melodi til ringeklokka.

Auditorium, sløydsal, heis, trapper med blindeskrift, tre skolekjøkken (med de treffende navnene Bocuse, Espelid og Erken), medietek og sjakkbord.

Naturfagsavdeling med individuelle avtrekk til alle elever, forsøkskasse og nøddusj.

Kunst- og håndverksavdeling med tekstilrom, symaskiner og tegning og keramikkfasiliteter. Kommunen overtar bygningen når leieavtalen utløper om 25 år.

– Det er også svært godt integrert med alle idrettsanleggene. Ofte er det omvendt, at man henger etter med utbyggingen av fasilitetene, sier Yngve Rønning.

– Det er mange gjennomtenkte detaljer, sier rektor Karen Marie Løberg.

Fakta Gystamarka ungdomsskole

  • Skuleplass AS (datterselskap under Veidekke) ble tildelt utbyggingskontrakten i 2016. 
  • Prislappen er på cirka 290 millioner kroner. Bygd gjennom en OPS-avtale (Offentlig Privat Samarbeid). Leieavtale til Ullensaker kommune varer i 25 år.
  • 304 elever tar den i bruk mandag. Skolen er dimensjonert for 750 elever. Har interaktive tavler og Ipad-bruk i alle undervisningsrom. Har fire etasjer og 9.000 kvadratmeter. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.