• PÅ BAKROMMET: Førstekandidat Anniken Huitfeldt snek seg ut på bakrommet til partiledelsen da valgdagsmålingene kom klokken 21.00.
  • TÅRER HOS TRØEN: Tone Trøen klarte ikke å holde tårene tilbake da partilederen gikk på podiet og de innså at det gikk mot borgerlig flertall og fire nye år.
  • KAOS: Da Erna Solberg entret podiet rett over midnatt valgnatten var det kaostilstander rundt partilederen.

– Dette blir sykt spennende. Jeg er skikkelig optimist nå, sier AUF-leder og 6.-kandidat i Akershus, Mani Hussaini fra Jessheim, mens han tar selfier med entusiastiske partikolleger. Nedtellingen i den storstilte Ap-valgvaken på Folkets Hus i Oslo er i gang. Foreløpig er alt rosenrødt.

Da salen stilnet

Om få sekunder kommer de første prognosene. I bakgrunnen sniker Aps førstekandidat, Anniken Huitfeldt fra Jessheim, seg ut av salen bak de mørke gardinene og inn på det lukkede bakrommet med partiledelsen.

Klokken slår 21.00 til øredøvende jubel så rosedekorasjonene rister. Sekunder senere kommer tallene på storskjermene. Det blir brått stille. Helt stille. Man kunne høre et prosentpoeng falle. Mani blir stående måpende og med stivt blikk mot tallene. Man kan se skuffelsen og bekymringen i øynene. Sier ikke et eneste ord. Journalister og telelinser flokker seg rundt han. Sterk tilbakegang og borgerlig seier, viste NRKs foreløpige prognose.

BALLONGER OG BOBLER

Noen kvartaler bortenfor. Festsalen på det tidligere «SAS-hotellet» er i kveld omgjort til Høyres høyborg. Fylt til randen av blå ballonger, buttens og boblende drikke. Mens Ap-leieren reagerte med stillhet, bryter Høyre-vaken ut i et kollektivt jubelbrøl.

– Det har vært en intens og lang valgkamp døgnet rundt. Men dette ser heldigvis veldig lovende ut, sier Tone Trøen fra Eidsvoll.

Hun er Høyres andrekandidat i Akershus, etter Jan Tore Sanner, og er med det sikret plass på Stortinget i fire nye år allerede.

– Det er ikke meg og min plass som er viktig i kveld. I dag er det «oss» og «vi».

– Til tross for gode prognoser tror jeg det blir en jevn og lang natt. Dette blir en kamp om sperregrensen. Vi er nå helt avhengig av Venstre og KrF.

Tone tørker de glinsende svetteperlene av pannen. Temperaturen i lokalet stiger nærmest i takt med stemningen. Det skal vise seg å bli varmere. Mye varmere.

SENTERPARTY

Energisk og smilende i svart buksedress og bar rygg tripper Akershus Senterparti sin 2.-kandidat ivrig rundt i salen på Håndverkeren, hvor Senterpartiet har etablert sin valgvakeleir. Klemmer og skåler, tar selfier og gjør intervjuer.

– Foreløpig ser det sykt bra ut for Senterpartiet isolert sett, sammenlignet med forrige stortingsvalg. Resultatmessig tror jeg partiet blir valgets vinner. Vi er veldig fornøyde med å få inn ett mandat fra Akershus, noe vi ikke har hatt de åtte siste årene, sier Tærud entusiastisk.

Selv om det betyr at hun selv står uten stortingsplass.

– Jeg kommer til å få en eksistensiell krise. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre i morgen. Alt jeg har levd for, av og med det siste året har ledet opp til i dag. Hva som skal skje i morgen vet jeg rett og slett ikke. Det jeg derimot vet er at natten blir legendarisk. Ingen slår festen til Senterpartiet. Ingen!

I samme øyeblikk eksploderer salen. Nyheten om at Senterpartiet har kapret over 70 prosent av stemmene på Andøya sender stemningen i taket.

INGEN DANS PÅ ROSER

På Folkets Hus har Ap-tallene som ruller over storskjermene begynt å synke inn. Diskusjonene om oppvask og hva som gikk galt summer allerede i gangene. Tomglassene blir flere, champagneflaskene forblir uåpnet. Anniken Huitfeldt og de andre kandidatene har begynt å innse nederlaget. Rett før midnatt går deres partileder og statsministerkandidat på talerstolen.

– Vi visste det ble en tøff oppgave, og det ble det, sier Støre og erkjenner nederlaget.

– Jeg er selvfølgelig skuffet. Det gikk ikke vår vei. Som politiker er jeg forberedt på at det kan gå alle veier. Likevel er jeg fornøyd med at vi gjorde et godt valg lokalt, sier Huitfeldt.

– Nå skal jeg hjem å rydde i klesskapet, og få en ny start og ny giv for fire nye år på Stortinget. Det er jeg toppmotivert for, sier hun.

RØRT TIL TÅRER

Hos Høyre er det elleville scener med champagnekorker som skytes, klamme klemmer og seiersrop når klokken har passert midnatt. Tone kaster jakken, setter fra seg glasset og vesken før hun kaster seg om halsen på Maren Winnem i Eidsvoll Høyre. De feller begge noen tårer.

– Dette er så stort. Jeg er både rørt og utladet, utbryter Trøen før hun avbrytes av trampeklapp, sikkerhetsvakter som brøyter vei med hele Presse-Norge på slep. Et par høyhælte sko entrer podiet. Den blåkledde kvinnen med skarre-r får umiddelbart alles oppmerksomhet.

– Dette er en arbeidsseier, det er et lagarbeid, sa statsminister Erna Solberg til partiet.

Noen minutter senere forsvinner hun ned til Løvebakken og inn på Stortinget. I skyggen av blitsregnet ligger løvene og vokter maktens høyborg – Anniken Huitfeldt og Tone Trøens arbeidsplass også de fire neste årene. Mens Martha Tærud våknet dagen derpå uten stortingsplass.

LES OGSÅ: Fire nye år med Anniken og Tone. Ingen stortingsplass for Martha

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.