- Denne brannfarlige værsituasjonen kommer nettopp på den tida da mange mannskaper har ferie slik at brannvesenet har begrenset med ressurser, påpeker brannsjefen i Øvre Romerike brann og redning.

ULMEBRANN

Mandag kveld måtte brannvesenet rykke ut til et branntilløp i skogen ved Hemlivangen i Gullverket. Bare flaks hindret en større skogbrann.

Brannen ble oppdaget rett før klokka 21 mandag kveld, da hadde det ulmet lenge.

- Jeg var på sykkeltur da jeg kjente røyklukt. Jeg stanset og så røyk stige opp, forteller Ståle Sandholt som oppdaget brannen.

- Da jeg kom fram til brannstedet ett hundre meter inne i skogen, sto flere smågraner i lys lue.

Brannvesenet rykket ut med to biler og hadde ingen problemer med å slokke brannen. Bare noen få kvadratmeter med mose, kvist og noen småtrær ble brent.

- Denne brannen har ulmet lenge. Trolig skyldes den et lynnedslag søndag, kommenterer brannvesenet.

ALTFOR LITE REGN

Sammen med tordenværet søndag kom det også en god del regn, og dette kan ha hindret at brannen spredte seg, men ifølge brannsjef Karlsen har regnet hatt liten eller ingen effekt på brannfaren.

- Det har ikke hjulpet. Mange steder har det ikke regnet i det hele tatt. Det må komme mye nedbør før brannfaren blir dempet, sier han.

Sjøl om det ikke har vært mange branntilløp i vårt distrikt, har det flammet mange steder rett øst og sør for oss.

- Jeg har aldri tidligere hørt slik aktivitet på kommunikasjonsradioen, sier John Arne Karlsen.

- Det har vært utrolig mange branner fra Nord-Odal og sørover til indre Østfold som følge av lynnedslag. Jeg vet om mannskaper i Nes om har vært ute i 50 timer sammenhengende.

TOTALFORBUD

Det varme været ser ut til å fortsette, og det er kun utsikter til noen spredte ettermiddagsbyger.

Med slik ekstrem skogbrannfare må folk respektere forbudet mot å grille eller tenne bål i skog og mark.

- Det gjelder også nær vann og der det er såkalte godkjente bålplasser, sier brannsjef John Arne Karlsen.

Det er likevel noen som ikke har forstått brannfaren.

- For bare noen dager var jeg ved badeplassen i Fløyta i Gullverket. Der var det to gutter som hadde tenkt å fyre opp, og en østeuropeisk familien hadde med seg engangsgrill. Jeg fikk stanset begge fra å tenne opp, forteller John Arne Karlsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.