– Jeg vet om mange som allerede sliter med å få endene til og møtes. Med eiendomsskatten som politikerne nå har vedtatt, frykter jeg mange kommer til å slite – og det mye. Plutselig har de ikke lenger muligheten til at barna kan være aktive på fritidsaktiviteter. Det er svært alvorlig, sier Karlsen.

Han er født i Eidsvoll, har bodd i kommunen hele livet, har vært hyret inn av sentrumsforeningen for å få opp aktiviteten i Sundet, har vært ansatt i Eidsvold Turn Fotball og er brennende engasjert i grunnlovsbygda. Midt i vinterkulda tar han et brennhett oppgjør med sin egen kommune – den han er så glad i. Sist ukes politikervedtak om eiendomsskatt fra 2019 er det som har fått begeret til å renne over.

– Jeg trodde politikerne skulle jobbe for oss, ikke mot oss.

20.000 kroner i året

– Om noen år kan eiendomsskatten være oppe i 20.000 kroner i året for mange. 1.600-1.700 kroner i måneden er mye penger, spesielt for småbarnsfamiliene. Jeg forstår ikke hvorfor politikerne ikke har valgt å se på alternative løsninger. De er jo folkevalgte, og det innebærer at de skal jobbe for oss. Spør du folket er det ingen som sier ja til dette. Da blir det noe feil i mitt hode, sier Karlsen.

Karlsens knallharde oppgjør med hjemkommunen dreier seg om mer enn eiendomsskatt:

Mener kommunen har vært for passive etter at Oslo Lufthavn kom for snart 20 år siden.

Er klar på at kommunen har fått et «nei-stempel» og at det blir gjort for lite for å fjerne dette.

– Tatt for lang tid

Er tydelig på at kommunen har vært for dårlige på økonomisk styring de siste årene. Han er derfor skeptisk til om eiendomsskatten vil gå til det som faktisk sies

Han sier det har tatt for lang tid før det har skjedd noe i Sundet. Nå er planene i gang, men ifølge Karlsen mange år for sent.

– Det går for tregt i kommunen vår. Framover må de være mer på hogget og mer proaktive enn de har vært. Det er snart 20 år siden Oslo Lufthavn kom, men først nå det har begynt å skje noe i Sundet. Opprinnelig ville man også verne noen bygninger i sentrum. Heldigvis ble ikke det noe av. Vi kan ikke ha et bygdetun midt i Sundet. Hva har politikerne gjort for å skape noe i kommunen? Ofte virker som det går mer prestisje i politikken, enn ønsket om å ta positive grep for å skape noe. Det virker som om kommunen har grodd fast litt i det som alltid har vært, og det attpåtil i én av landets største vekstregioner. Alt ligger jo til rette her med E6, jernbane og kort avstand til flyplassen og verden. Nei-stempelet må bort, ønsket om å si ja, skape noe, være positive og få til noe må fram, sier Tommy Karlsen, eidsvolling på sin hals og evig glad i hjemkommunen sin.

– Det er også mye positivt som skjer

Ordfører John-Erik Vika (Sp) mener Tommy Karlsen svartmaler bildet. Han sier mye positivt skjer i kommunen.

Vika har fått lese saken med Tommy Karlsen. 

– Vi har fortsatt ikke innført eiendomsskatt, og det er fortsatt ikke flertall for å gjøre det. Nå skal vi bruke 2018 på å se på hvilke andre muligheter som finnes, sier Vika.

Han mener en del av debatten som er kommet tar utgangspunkt i det som skrives i kommentarfelt på nettet. 

Mye positivt på gang

– Jeg forstår at folk blir engstelige når de ser disse skremselstallene. Men vi skal ikke opp i sju i promille, sier Vika. Han sier de er nødt til å se flere år framover i forbindelse med økonomiplanarbeidet, men ber innbyggerne forholde seg til budsjettene som vedtas ett år av gangen.

– Vi ønsker ikke å gjøre de alvorlige kuttene i tjenestetilbudene, og dersom eiendomsskatten blir en realitet vil vi bruke de pengene til å investere i skole, barnehage og sykehjem. Det nevnes 1.600-1.700 kroner måneden for mange med eiendomsskatt. Dette er feil. De aler fleste vil måtte ut med langt færre hundrelapper enn det basert på boligenes ligningsverdi, sier Vika.

Skal gå gjennom kommunen

Han er spent på hva finanskomiteen som i første halvår i 2018 skal gå gjennom kommuneøkonomien kommer fram til. Kanskje kan de finne nye muligheter for innsparinger, omgjøringer og effektiviseringer.

– Det er ikke dårlig økonomistyring i kommunen. Den er tvert imot god. Vi har hatt overskudd flere år på rad, sier Vika.

– Karlsen mener det går for tregt og savner offensivitet i kommunen?

– Du kan godt si at vi ikke har utnyttet Gardermo-effekten godt nok. Men det må to parter til. Det ene er kommunen, det andre er de utenfor. Aktører som ønsker å etablere seg. Vi kan ikke bestemme at den eller den bedriften skal hit. Det er heller ikke bare Eidsvoll som ikke har hatt den store effekten av hovedflyplassen. Ullensaker fikk det umiddelbart, men flyplassen ligger der så det er ikke så rart. Vi er positive, har møter med mange aktører og føler det er ny vind i seilene. Vi gjør mye positivt, men det er ofte det med negativt fortegn som blir sittende igjen, sier Vika.

– Føler du det er noe kommunen kan bli bedre på?

– Vi kan bli bedre på å markedsføre ut alt det positive som skjer. I tillegg kan vi politikere bli flinkere til å løfte fram ideer på tvers av partiene. Jeg ser en trend hos enkelte at det blir mye svartmaling. Vi er arbeidsgivere for den største bedriften i Eidsvoll. Da må vi være med på å løfte kommunen opp og ikke bare grave den ned, sier John-Erik Vika.

Rådmann Knut Haugestad har også lest gjennom Tommy Karlsen-saken. Han har følgende kommentar:

– I forhold til kommuneøkonomi har Eidsvoll arbeidet offensivt etter at kommunen kom i Robek-registeret i 2014. Utfordringen framover er knyttet til de store investeringene knyttet til befolkningsveksten. Særlig på skolesiden må kapasiteten utvides og det gjelder både på Råholt og Vilberg. Vi får økte kapitalkostnader som må finansieres i årene som kommer. Kommunestyret har som kjent nedsatt en politisk finanskomité som skal gjennomgå både investerings- og driftsbudsjetter i løpet av første halvår 2018, for å sikre at kommunen fortsatt har gode men effektive tjenester, sier han. 

Tommys råd til kommunen

Dette mener Tommy Karlsen kommunen burde gjort:

1. Raskere saksgang i byggesaker.

2. Prioritere reguleringsplanen for Sundet.

3. Effektivisere egne rekker i kommunen.

4. Jobbe aktivt mot næringsliv og hjelpe dem som vil etablere seg i kommunen.

5. Få en næringssjef som kan med inntektsbringende tiltak.

6. Selge badebakken og få hele kulturtilbudet inn i det nye Wergelandskvartalet. Vil skape liv i sentrum.

7. Jobbe aktivt for næringsparken på Dal. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.