I et svar til kommunen på områdereguleringsforslaget for Vilberg-området, skriver Fylkesmannen at kommunen må finnen annen tomt.

- ALDRI FOR SEINT Å SNU

Sp-ordfører John-Erik Vika er enige med Fylkesmannen.

- Bygging på matjord er et hett tema. Fylkesmannen mener vi må se mot der Vilberg skole ligger i dag. Vi i Senterpartiet er ikke uenige i det, og jeg håper innsigelsen kan få noen til å tenke seg om. Kanskje finnes det alternativer til Tynsåk, og det er aldri for seint å snu, sier Vika.

Sp stemte for ny skole der den ligger i dag, men et stort flertall av politikerne gikk for Tynsåkjordet. Der planlegger kommunen å bygge ned 47 dekar åkerjord og kompensere med nydyrking andre steder i bygda.

MÅ FINNE ANDRE LØSNINGER

Men nå har altså Fylkesmannen sagt nei til Tynsåk-løsningen.

- Nedbygging av et så stort område med dyrket jord bør avklares i kommuneplanen, og det bør begrunnes med at alle andre alternativer er vurdert og ikke ansett som reelt gjennomførbare, skriver Fylkesmannen.

- For å ivareta nasjonale mål for bærekraftig areal- og transportpolitikk og jordvern, mener Fylkesmannen det er nødvendig å søke andre løsninger, sies det i brevet til kommunen.

NÆRMERE SENTRUM

Fylkesmannen vil ha skolen nærmere sentrum.

- Potensialet for fortetting og i Eidsvoll sentrums eksisterende byggesone er betydelig. Vi kan ikke se at alternative lokaliseringer er blitt grundig utredet, skriver Fylkesmannen og påpeker at den påtenkte skoletomta har svært god jordkvalitet med et høyt avlingspotensial.

- Vi mener at plasseringen er i strid med nasjonale mål for jordvern og økt matproduksjon og regional plan for areal og transport, skriver Fylkesmannen.

SKAL I MØTE

Alt håp for Tynsåkjordet er likevel ikke ute, mener ordføreren.

- Vi skal nå i møte med Fylkesmannen og se på løsninger. Kan hende blir innsigelsen trukket, sier Vika.

- Blir vi ikke enige om en løsning, kan det bli snakk om mekling, sier Eidsvolls rådmann Knut Haugestad.

Fylkesmannen ønsker bygging nær nåværende Vilberg skole. Dette er i tråd med rådmannens opprinnelige forslag som gikk ut på å kjøpe nabotomta på andre siden av Tynsåkvegen og bygge skole på begge sider av vegen.

- Dette er ikke lenger mulig, for den aktuelle tomta er solgt, påpeker Vika.

Et annet alternativ var Trolldalen på Styri.

- Trolldalen er ferdig regulert, men ligger, ifølge Fylkesmannen, for langt unna sentrum, sier Vika.

HVA MED U-SKOLEN?

- Kan innsigelsen også få følger for utbyggingen av ungdomsskolen?

- Det tror jeg ikke, til det er planen kommet for langt, sier Vika.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.