Møtet med 121 representanter var i følge Akershus.no et drøftingsmøte, som ikke fattet endelige vedtak. Forslagene fra fellesmøtet skal behandles i de tre fylkestingene.

– Vi er optimistiske med tanke på å fatte et felles vedtak. Nå skal hvert enkelt fylkesting vedta sakene hver for seg før jul, sier Anette Solli, Roger Ryberg og Ole Haabeth, fylkesordførerne i Akershus, Buskerud og Østfold.

VIKEN

Forslaget som ble lagt frem sier at fylkeskommunen får navnet Viken, og at det nye fylkestinget skal ha 87 medlemmer. En fellesnemnd på 34 medlemmer skal forberede fylket som skal tre i kraft fra 1. januar 2020. Videre legges det til grunn en parlamentarisk styringsform. Det foreslås å etablere et nytt hovedkontor for Viken fylkeskommune i Akershus vest, nærmest mulig Oslo, samt et kontor i Nedre Glomma.  

IKKE ALLE ER ENIGE: - Viken er håpløst

Under møtet ble det en diskusjon rundt prosessen, og enkelte lanserte alternative forslag om at sammenslåingen burde avlyses og sendes tilbake til Stortinget.

STORE RESSURSER

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var klar i sin tale til dem som mener at Viken gaper for høyt geografisk.

– Ja, det er langt fra Halden til Hallingskarvet. Ca. 30 mil, fire timer i bil. Men det er langt fra Andenes til Brønnøysund også, internt i Nordland: 70 mil, og 12 timer i bil. Det er de vant til, sa Sanner.

Han minnet om at sammenslåingen er vedtatt av Stortinget, og at det nå var på tide å se framover.

– Dere blir en ny, stor region med store ressurser. Alt ligger til rette for suksess, sa Sanner.

LEDES AV AKERSHUS

Fellesnemnda skal bestå av 34 medlemmer, hvorav 9 medlemmer fra Buskerud, 9 fra Østfold og 16 fra Akershus. Fellesnemnda ledes av fylkesordfører i Akershus, med fylkesordførerne fra Østfold og Buskerud som nestledere.

Fellesnemnda skal ha et arbeidsutvalg bestående av 6 medlemmer, henholdsvis fylkesordfører og opposisjonsleder fra hver av fylkeskommunene. Arbeidsutvalget ledes av fylkesordfører i Akershus. Fellesnemnda kan gi arbeidsutvalget myndighet til å fatte vedtak i enkeltsaker og i saker som ikke er av prinsipiell karakter. Reglement for fellesnemnda fremmes slik den følger vedlagt.

SENTERPARTIET ER MOT: - Ja til Akershus, nei til Viken

Som revisor for fellesnemnda velges felles revisor for Østfold og Akershus fylkeskommuner.

Det legges til grunn en parlamentarisk styringsmodell, som legger vekt på nøkternhet, åpenhet, gode vilkår for opposisjon og posisjon, samt et aktivt fylkesting.

Vikens hovedkontor skal ligge ved togstasjon i Akershus vest, nærmest mulig Oslo. I tillegg vil Viken ha kontor i Nedre Glomma i umiddelbar nærhet til jernbanestasjon, med om lag en fjerdedel av arbeidsplassene knyttet til sentraladministrative funksjoner. Det legges til grunn at også kontoret i Nedre Glomma skal ha viktige kompetansearbeidsplasser, blant annet med oppgaver innenfor videregående opplæring og regional utvikling.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.