• Roser: Pål Skjennum er storfornøyd med å jobbe på byggeprosjektene til Ruud Bygg & Eiendom AS.

En ny tomannsbolig er under oppføring i Hyllebærlia 10 i Åsgreina. Øivind Ruud, bror Bjarne og familieteamet i Ruud Bygg & Eiendom AS har rutine i utbyggingsfaget. Firmaet ble riktignok stiftet på tampen av 2007, men Ruud-brødrene har flere tiår bak seg som kompanjonger i byggebransjen.

– Vi håper tomannsboligen er ferdig i september. Boenhetene blir nok lagt ut til 4,3 millioner stykket. I det siste har vi vært heldige. Folk kommer og kjøper boligene før vi rekker å legge dem ut for salg, sier Øivind Ruud ute på det som ikke kan være av de verste plassene å ha utekontor om dagen. Sola skinner fra blå himmel. Det er panoramautsikt over romerikssletta. Borte i horisonten letter fly etter fly på Oslo Lufthavn.

Åsgreina i vinden

2033 Åsgreina – tettstedet i Nannestad kommune – er virkelig i vinden i boligmarkedet om dagen. Nylig ble en enebolig solgt for over åtte millioner kroner i nabolaget. I Ramstadåsen selges nå to prosjekterte eneboliger med en prisantydning på 7.990.000 og tomtesalget går forrykende.

– Nylig ble noen nye tomter lagt ut for salg rett der borte. De hadde 14 salg i løpet av den første formiddagen, sier Øivind Ruud.

Etter at hovedflyplassen kom er det virkelig satt fart i boligbyggingen på Øvre Romerike. SSB-tall EUB har innhentet viser at det er bygd 12.597 nye boenheter i Eidsvoll, Ullensaker, Hurdal og Nannestad siden oktober i 1998. Ullensaker har hatt den hyppigste byggeaktiviteten – med over 95 prosent nye boliger (se fakta). I løpet av fjoråret økte Nannestad kommune folketallet med 4,6 prosent – mest i Norge. Det er der Øivind Ruud og byggegjengen har bygd opp suksessen.

– Så lenge vi bor i et distrikt med utvikling liker vi ikke å kjøre langt for å bygge hus, sier han.

Omsetter for 30 millioner

Byggefirmaet omsetter for cirka 30 millioner kroner årlig i snitt. I nabolaget i Åsgreina har de oppført ni boenheter de siste årene. Bedriften er familiedrevet.

– Der har du broren min, sønnen min og svigersønnen min. Resten er litt lenger uti, men vi er alle i familie, smiler Ruud.

– Hva trekker folk til Åsgreina?

– Nærhet til flyplassen, kort vei til Oslo, fin utsikt og nærhet til naturen. I tillegg får du en stor villa med tomt til samme pris for en leilighet i Oslo, sier Ruud.

– For oss er den lange erfaringen en suksessresept. Jeg bor selv i nabolaget her, og folk kommer flyttende hit fra Gjerdrum, Jessheim og Oslo. De første husene vi solgte gikk for tre millioner. Nå selges det for over åtte. Det har vært en enorm utvikling. I samme periode har også byggekostnadene og tomteprisene økt. Det er viktig å huske på, sier broren Bjarne Ruud.

Kollega Pål Skjennum roser de to brødrene.

– Uten de to hadde alt stoppet opp. De er primus motorer og ordner alt. Bjarne og Øivind er flinke til å bestille alt av varer og materialer, og vi unggutta kommer til dekket bord. Det er to rivjern. De er kjent for å sette opp hus raskt uten at det går på bekostning av kvaliteten, sier Skjennum.

– Hva med flyplassen? Hva har den betydd for dere?

– Den skaper vekst, gir tilflytting og gjør regionen attraktiv. Uten den hadde vi aldri vært der vi er i dag, sier Øivind Ruud.

Byggeboom

  • Siden flyplassen åpnet i 1998 er det kommet 12.597 nye boenheter på Øvre Romerike (vekst på 61,7 prosent):
  • Ullensaker: 7.895 (1998) – 15.408 (2018) – vekst på 7.513 nye boenheter (95,16 prosent).
  • Eidsvoll: 7.872 (1998) – 10.697 (2018) – vekst på 2.825 nye boenheter (35,89 prosent).
  • Nannestad: 3.411 (1998) – 5.455 (2018) – vekst på 2.044 nye boenheter (59,92 prosent).
  • Hurdal: 1.246 (1998) – 1.461 (2018) – vekst på 215 nye boenheter (17,26 prosent).
  • Kilde: SSB

KONSEKVENSER

Denne artikkelen er en del av serien om 10 konsekvenser av 20 år med hovedflyplass i prosjektet #gardermoen2018. Dette er artiklene i serien:

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.