• 1962: Slik så gamle Jessheim stadion, Nordbytjernet og området rundt ut for 56 år siden. Nå er det mer utbygget.Foto: Akershusbasen

– Det er riktig å si at den gamle bortebanen blir ny hjemmearena, humrer Svein Åge Nygård.

– Ja, du har sagt det, istemmer kona Berit Nygård.

Ekteparet har vært lokale hele livet, og snart flytter de fra stor enebolig med over 2,6 mål eiendom i Gamle Hadelandsveg 141 i Maura til leilighet på Idretten på Jessheim. Nå er gamle Jessheim stadion forvandlet til boligblokker og urbant bypreg. Svein Åge har mange gode minner fra arenaen.

– Da vi spilte fotball i Nannestad var Ull/Kisa fienden. Det er klart det var rivalen vi møtte da vi kom hit, smiler Nygård.

Han hadde familie som var bosatt like ved stadion, og lekte mye med folk som Cato Strømberg og Ove Knutsen i oppveksten. Det gikk ofte i fotball og friidrett på stadion og skøyteaktivitet vinterstid.

Stor befolkningsvekst

Etter at hovedflyplassen på Oslo Lufthavn åpnet har innbyggertallet i Ullensaker, Eidsvoll, Nannestad og Hurdal økt med 29.898. Det tilsvarer nær 1.500 nye innbyggere hvert eneste år. Størst har økningen vært i Ullensaker – Nygård-parets nye hjemkommune. Der er folketallet snart doblet – fra 19.250 til 36.576 (se fakta).

Berit og Svein Åge Nygård kikker opp på leiligheten sin i 2. etasje i én av de nye blokkene som er satt opp i prosjektet Jessheim Park. Innflytting er 19. juni.

– Vi ønsket å bo mer sentralt. Buss fra oss til Jessheim tok nærmere én time. Her får vi togstasjonen like ved, og vil fortsatt ha nærhet til naturen. Du trenger nesten ikke bil lenger når du bor midt i byen. Her har vi alt innen rimelig nærhet, sier Svein Åge.

Vil ikke savne plenklipp

– Det blir nok litt uvant med mindre areal og eiendom, men det er også positivt. Du kan ta på deg skoene og gå ut uten dårlig samvittighet. Vi kan låse døra, reise på hytta og slippe og tenke på alt vi burde gjort hjemme. Vi slipper alt vedlikehold ute, sier Berit Nygård. Svein Åge innrømmer også at han ikke kommer til å savne plenklipping fire timer i uka.

– Det blir minst fire timer mer fritid her, sier han. Svein Åge er opprinnelig pensjonist, men jobber med transport av flypassasjerer på Oslo Lufthavn.

– Flyplassen har gitt regionen en formidabel vekst og utvikling. Det er svært positivt, sier ekteparet Svein Åge og Berit Nygård.

Befolkningsveksten

  • Siden hovedflyplassen åpnet i 1998 har innbyggertallet i Eidsvoll, Hurdal, Nannestad og Ullensaker økt med 29.898 innbyggere (63 prosent). 
  • Ullensaker: 19.250 (1998) – 36.576 (2018) – vekst på 17.326 nye innbyggere (90 prosent).
  • Eidsvoll: 17.115 (1998) – 24.647 (2018) – vekst på 7.532 nye innbyggere (44 prosent).
  • Nannestad: 8.518 (1998) – 13.240 (2018) – vekst på 4.722 nye innbyggere (55 prosent).
  • Hurdal – 2.585 (1998) – 2.903 (2018) – vekst på 318 nye innbyggere (12 prosent).
  • Kilde: SSB

KONSEKVENSER

Denne artikkelen er en del av serien om 10 konsekvenser av 20 år med hovedflyplass i prosjektet #gardermoen2018. Dette er artiklene i serien:

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.