– Det er for store utbyggingsreserver på Råholt og mange framtidige boligområder som ligger for langt fra sentrum, mener Fylkesmannen.

– For å redusere tap av dyrket jord, bygge opp om sentrumsutvikling og styrke utbyggingen i sentrale deler, bør kommunen ta ut flere planlagte byggeområder, mener han.

MAKS ÉN KM FRA STASJONEN

– Det bør bygge ut i eksisterende utbyggingsområder som ligger maksimalt én kilometer fra Eidsvoll Verk stasjon, sies det i Fylkesmannens uttalelse til kommunedelplanen.

NEI TIL BYGGEOMRÅDER

Fylkesmannen peker spesielt på tre planlagte utbyggingsområder, Ladderudsletta, Mangerud/Hjera og Tyskerud/Bekkedal.

Alle de tre områdene tar for mye dyrket jord og ligger for langt fra jernbanestasjonen, mener Fylkesmannen.

Totalt ville utbygging av disse tre områdene ha ødelagt over 130 dekar dyrket eller dyrkbar mark.

– Råholtområdet er omgitt av jordbruksområdet som er av nasjonal og regional verdi, påpeker Fylkesmannen.

FOR MANGE BOLIGER

Fylkesmannen mener også at kommunen har avsatt altfor store byggeområder i sørbygda.

– For framtidige byggeområder er det anslått et potensial på 2.600 boliger utenom sentrumsområdet. Dette er langt mer enn det er behov for, mener Fylkesmannen, men han gir samtidig ros til kommunen for planen om fortetting i sentrum.

– Forslaget om utvikling av er mer konsentrert sentrumsområde med gode kvaliteter på Råholt er svært viktig for å sikre jordvern og matproduksjon i et langsikring perspektiv, sier han.

LIKT FOR UTKANTER OG SENTRUM

Fylkesmannen kommer på nytt med restriksjoner for bilbruk, og vil ikke godkjenne planen for antallet parkeringsplasser.

– For å sikre at personreiser tas kollektivt, må det settes en streng maksimumsnorm for parkering, og det bør ikke differensieres mellom sentrumsområder og andre områder, skriver Fylkesmannen.

FLERE MARKNADER

I tillegg til dette har Fylkesmannen merknader knyttet til blant annet utbyggingsrekkefølge for boliger, grønn grense, støy, luftforurensing og boligsosiale hensyn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.