Nei, se på den der a. Er med på butikken. Jøss, sier en kunde som passerer Gregory Starr og Sonja inne på Rema 1000 i Maura.

– Ja, ja, ja, parerer papegøyen.

Det er lørdag kveld og Gregory er innom for å handle. I hånda har han én kake og ett eple. På den høyre skuldra sitter Sonja og følger nøye med. Slik hun har gjort det de ni siste årene.

– Det var hennes tur til å være med denne gangen, smiler Gregory.

– Hennes tur?

– Ja, jeg har to papegøyer. Henne og broren. De bytter på å være med, svarer Starr.

– Kan de ikke være med samtidig?

– Høyreskulderen er den beste å sitte på. Begge vil sitte på den. Det blir bare krangling om jeg tar med begge, humrer Gregory.

Skulle avlives i Oslo

Han kom over den nå 16 år gamle papegøyen og broren i Oslo.

– Politiet hadde beslaglagt henne og broren. De hadde blitt behandlet dårlig der de var, og skulle avlives i et stort fryseskap. Det er visstnok den mest humane måten å gjøre det på. Heldigvis klarte jeg å sikre meg papegøyene, sier Gregory.

Han bor på Lundby i Hurdal. Papegøyene er med på turer overalt. Til platemesser og kjøpesentre i Oslo for eksempel.

– Stikker de aldri av?

– Nei, nei. Vi er gode venner. Det er ingen fare. Artstypen er svært lojal, sier Gregory.

– Generelt er det bra at omplasserte dyr som trenger en ny sjanse får det. Det er fint at folk som Gregory stiller opp og gir de et nytt hjem med kjærlighet. Det er mest kjent at hunder og katter trenger nye hjem, men det er mange smådyr i samme kategori, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter.

– Svært intelligente dyr

– Hva tenker du om at fuglene er med Gregory overalt, også på matbutikken?

– Papegøyer og mange andre fugler er sosiale dyr. De trenger mye selskap, både av artsfrender og personene som har ansvar for dem. Altfor mange papegøyer sitter mange timer i bur hver dag, selv om de absolutt ikke skulle gjort det. De er svært intelligente og aktive dyr som trenger stimulans. Det er viktig at eier tilbringer mye tid med dem og at de får være frie, sier Martinsen.

Tilbake på matbutikken i Maura står Gregory og Sonja og betaler til Arezo Abdulali bak kassa.

– Så kult at du har med deg papegøyen hit. Det har jeg aldri sett før, sier Abdulali.

Gregory sier spesielt barn er flinke til å legge merke til papegøyen på skulderen.

– De er observante og ser ting. Voksne ser det vanligvis ikke, sier han.

Han legger til at papegøyen kan 35–40 ord.

– Jeg snakker engelsk til henne, mens hun snakker norsk tilbake. Hun lærte seg nok norsk som liten og har holdt på det, sier Gregory om edelpapegøyen.

– Hva kan hun si?

– God dag, kom da og ut på tur, er noe av det som kommer, sier Gregory Starr, før han og Sonja setter kursen hjem til Hurdal.

Nå kan dyr omplasseres

Gregory Starr berget to papegøyer som ikke hadde hatt det tilfredsstillende hos sin eier fra avliving.

Fra 1. mai kan Mattilsynet – med loven i hånd – omplassere dyr uten eiers samtykke.

Lovendringen ble vedtatt tirsdag denne uka gjennom endringer i Dyrevelferdsloven.

Mattilsynet kan dermed bestemme om dyr som blir fratatt dyreeiere skal omplasseres, selges eller avlives.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.