Det er en sånn dag det går ganske mange av på dusinet, en helt ordinær høstdag i september, og det er ingen ting som tyder på noe annet inne på lensmannskontoret på Råholt. Men her inne finnes et kontor, med navnet «Audun Martinsen» på dørskiltet, som har vært alt annet enn ordinært de siste ukene.

Mannen som befolker dette kontoret mellom åtte og fire hver dag, de siste ukene mer eller mindre døgnet rundt, var nær ved å stenge hele flyplassen på Gardermoen.

Det hadde i alle fall blitt konsekvensen dersom politiets hovedverneombud på Romerike ikke hadde klart å få i land en avtale med politiledelsen.

LANGE KØER

Kanskje det er oppveksten i Gullverket som har gjort Audun Martinsen så god til å bevare roen, eller kanskje det er all treningen med brasiliansk jiu-jitsu som gjør han klartenkt. Uansett var det en lang og for mange politiansatte vond situasjon som fikk en løsning tidligere denne måneden.

Som hovedverneombud for politiet på Romerike var Audun Martinsen nødt for å sette ned foten da de ansatte i passkontrollen på Gardermoen ikke maktet å utføre jobben sin lenger.

- Som hovedverneombud er det først og fremst sikkerhet og helse jeg har fokus på. Og når arbeidsforholdene ble sånn at ansatte grudde seg for å gå på jobb, sykmeldte seg på grunn av arbeidspress og køene på Gardermoen ble lengre og lengre måtte vi gjøre noe, sier Martinsen.

I grensekontrollen på Gardermoen er det 100 ansatte som går vakter 24 timer i døgnet, året rundt, og problemet har vært at passkontrollen har vært driftet med for lite bemanning. Politiet har ikke hatt kapasitet til å ta unna passasjerene, og dem som har vært på jobb har blitt sittende for lenge i kontrollboksene. Uten spisepause, uten drikkepause, uten dopause. Oppegående, motiverte medarbeidere ble til slitne, umotiverte og syke politifolk.

Nå er det innført en ordning der passkontrollørene sitter en time i boksen og så har en halvtime utenfor.

- Det folk flest kanskje glemmer er at det å kontrollere pass er en svært intens jobb. Man skal kontrollere et stort antall mennesker i løpet av kort tid, og oppgaven er å stoppe folk som ikke har adgang til Norge. Det gjelder å være konsentrert absolutt hele tiden, sier Audun Martinsen.

LANGVARIG PROBLEM

Problemene i passkontrollen på Gardermoen er ikke nye.

- Disse utfordringene er sporbare tilbake til 2008. Målsettinga har vært å vokse i samsvar med passasjerveksten på OSL, men det har ikke skjedd. Politiet har ikke blitt flere, mens antall passasjerer har gått opp. Vi kom til det punktet i sommer der det ikke gikk lenger, sier Audun Martinsen.

Han innser at det har vært en stor utfordring for politiledelsen, og mener at de politiske myndighetene burde tatt signalene mye tidligere.

- Det er ikke politimesterens skyld. Dette har vært en eskalerende krise som har gått litt under radaren på grunn av budsjettsituasjonen, mange prosjekter og andre uløste oppgaver. Kanskje det kunne vært fokusert mer på fra ledelsens side allerede fra 1998 da flyplassen åpnet, men dette er første og fremst et politisk ansvar. Det akutte oppstår derimot når kravet til produksjon møter problemer med arbeidsmiljøet. Det er da vi må gjøre noe, sier Audun Martinsen.

HAR VÆRT SIKKER

Audun Martinsen liker ikke kriser, og gjør alt han kan for å unngå dem. Derfor syns han ikke det er vanskelig å gripe inn når situasjonen tilsier det.

- De gangene jeg har gått inn i løpet av årene har jeg vært ganske sikker på at det har vært riktig å gripe inn. Men fram mot det er det en lang prosess. Å gripe inn betyr at vi beskytter liv og helse. Et verneombud kan stanse farlig arbeid, og da vi kom til den uka der vi sendte inn vedtaket om å stanse arbeidet på Gardermoen, hadde vi hatt en helg med veldig mange sykmeldinger, enda flere avviksmeldinger. Flere av dem som var på jobb den helga ble sykmeldt etterpå. Da hadde vi ikke lenger noe valg, og vi vedtok å stanse arbeidet, sier Martinsen.

- Men en situasjon som dette er ikke ønskelig. Personlig er det interessant å jobbe med, men for de involverte er det selvsagt dypt alvorlig, sier han.

- Vi kunne stengt på stedet, men det ville skapt kaos på flyplassen. Vi ønsket å gi arbeidsgiveren mulighet til å løse problemet. Det var noen hektiske timer, men resultatet ble altså en ordning der passkontrollørene nå sitter bare en time i boksen om gangen. Det er bra, sier Audun Martinsen.

DIREKTE PÅ TV

Selv om situasjonen på Gardermoen var utrivelig og ugrei for de ansatte i passkontrollen, har saken vært en god skole for hovedverneombudet.

- Læringskurven for meg har vært bratt. Det har vært en svært krevende periode, men også veldig lærerik. Det er mange lover og regler å forholde seg til, men også mange ulike mennesker og ulike ståsteder. For meg har det vært viktigst å få et godt resultat, og hatt det som mål hele tiden, sier Martinsen.

Den erfaringen som har satt tydeligst spor er møte med media.

- Selv om jeg har snakket med journalister og reportere før, er dette første gangen jeg har vært i en sak med så høyt medietrykk. Det har vært uvant å stå på direkte TV og radio og snakke. Når du har sagt noe på direkte TV kan du ikke ta det tilbake. Det gikk ganske bra, men nå skal jeg på medietrening, sier Audun Martinsen.

KOBLER AV

Gullverkingen trener på mer enn å takle direktesendinger på TV. I januar ble han europamester i brasiliansk jiu-jitsu, året før ble det sølv.

- Idretten har blitt en livsstil for meg. Ikke bare for meg, men for hele familien. Vi reiser på stevner sammen, trener sammen og har det veldig gøy, sier hovedverneombudet, som sier at jiu-jitsu er som meditasjon.

- Sporten krever konsentrasjon, men mens arbeidet mitt er veldig mentalt krevende krever idretten konsentrasjon og fysikk på en annen måte. Når jeg trener er det som å være inne i en boble der det ikke skjer noe annet. Jeg tror jeg trenger det, sier Audun Martinsen.

Brasiliansk jiu-jitsu er ikke til å forveksle med den japanske varianten, selv om idrettene har likhetstrekk.

- Brasiliansk jiu-jitsu er mer fysisk, det er færre regler og dermed ikke så forutsigbar. Det er både likhetstrekk og store forskjeller sammenlignet med jobben min, smiler hovedverneombudet for politiet på Romerike.

LES OGSÅ: Med 25 millioner passasjerer i året er Oslo Lufthavn som en verdensmetropol uten fastboende

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.