Skole, idrettsanlegg og barnehage er allerede på plass, men politikernes mål er å få på plass veldig mye mer når det 690 mål store området skal utvikles i årene som kommer.

10. april vedtok et enstemmig formannskap å følge rådmannens innstilling da de sluttbehandlet områdereguleringen av det som kalles den midtre delen av Gystadmarka. Saken ble behandlet i kommunestyret tirsdag.

3600 BOLIGER

Politikerne vil ha variert bebyggelse på Gystadmarka, med hovedtyngde på boliger. I tillegg legger de til rette for et bydelssenter uten å skape konkurranse med Jessheim sentrum. I alt åpner områdereguleringen for 280.000 kvadratmeter, inkludert 10.000 kvadratmeter næringslokaler.

FYLKESMANNEN KREVER FLERE: Opp mot 25.000 innbyggere

– Med en gjennomsnittlig boligstørrelse på 75 kvadratmeter vil området kunne bygges ut med om lag 3600 boenheter. Dette kan gi en befolkning på vel 7200 dersom det regnes et gjennomsnitt på 2,1 personer per bolig, heter det i områdebeskrivelsen.

– JESSHEIMS NYE PERLE

Varaordfører Willy Kvilten lar seg begeistre av planene for Gystadmarka.

– Den nye bydelen blir helt fantastisk med en god miks av eneboliger, rekkehus og blokker, i tillegg til noen butikker, sier han.

Særlig trekker han frem det grønne preget som ligger over planen.

– Det fine er parken som går gjennom hele bydelen. Uansett hvor du bor på Gystadmarka er det kort vei til grøntanlegg eller skogen rundt. Bydelen får dermed et landlig preg og blir noe langt mer enn bare grå betong, sier han.

PARKERING

En av utfordringene for politikerne er å få nok parkeringsplasser for idrettsanleggene. Det antas at 70 prosent av de besøkende til den fremtidige svømmehallen bruker bil. Et stort arrangement i flerbrukshallen, som en håndballcup, vurderes til å trenge over 100 parkeringsplasser. Området har i dag nesten 450 slike. Ull/Kisa har spilt inn en bønn om at behovet for parkering må bli et viktig tema i utviklingen.

VIL HA MER PENGER: Stoppet tomtesalget

– Vi ser på flere løsninger, som å forsterke gressplenen ved dagens parkering så den kan brukes ved behov. Å bygge en etasje over dagens parkeringsplass kan være en løsning, men det blir dyrt, sier Kvilten og har tro på Gystadmarka.

– Dette blir et godt sted å bo. I hovedsak kan beboerne la bilen stå, og gå eller sykle til byen. Vi bygger jo en sykkelmotorvei inn til sentrum, påpeker Kvilten.

7 ETASJER

I sin vurdering peker rådmannen på at planen bidrar til å utvikle Jessheim til et bærekraftig knutepunkt og fremme helse, miljø og livskvalitet.

– Planen legger til rette for å redusere transportbehovet ved at mye av persontransporten kan tas med kollektivtransport, sykkel og

gange, melder han.

Rådmannen tar til ordet for byutvikling nært eksisterende kollektivknutepunkter og høy arealutnyttelse, og hensynet til gode uteområder og miljø.

– Det legges opp til variert bebyggelse og boliger, med alt fra småhusbebyggelse til blokker fra to til sju etasjer. Bydelen skal gi et godt tilbud til barnefamilier og skal utvikles med høy andel familieboliger, påpeker han.

GRØNT MILJØ

Gystadmarka planlegges som en bydel der idrett og natur står sentralt.

– Skole- og idrettsparken med planlagt svømmeanlegg er en sentral del av planen og en viktig kvalitet for Gystadmarka og Jessheim by, skriver rådmannen.

Han trekker også frem den store sentralparken som i tillegg til å være nødvendig for å ta unna overvann, gir området en grønn karakter.

– Bydelsparken øst for skole- og idrettsområdet skal opparbeides med høy kvalitet, mens skogsparken i nord skal utvikles som naturpark. Fra parkene legges det opp til tverrgående grøntanlegg med gangveier som binder parken og boligområdene sammen med omgivelsene rundt.

Gystadmarka er tenkt som en ny og moderne bydel og estetikken skal gjenspeile dette, skriver han.

MANGE ÅRS UTBYGGING

Når hele Gystadmarka er ferdig utbygd, blir det mange flere enn 7200 beboere der. Fylkesmannen mente i fjor at kommunen må sikte mot 25.000 mennesker.

– I lys av boligmangelen i Oslo-regionen og en økende etterspørsel etter leiligheter i sentrale områder, er det viktig at kommunen følger opp sitt mål om et høyt innslag av leiligheter, skriver fylkesmannen.

– Når starter utbyggingen?

– Jeg tipper denne delen av Gystadmarka kommer til å ta rundt 15 år å bygge ut. Det denne områdereguleringen legger til rette for er at grunneierne i området nå kan starte når de vil, det er ingen krav til hvem som begynner først. Vi legger til rette for den overordnende planen med det store bildet i form av veier, parker, og annen infrastruktur. Alt dette blir forskuttert av Ullensaker kommune, så betaler utbyggerne tilbake sin andel når de utvikler sitt området, sier Ståle Lien Hansen (Frp).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.