– Fylkesmannen nektet å forlenge fellingstillatelsen. Nå er jeg temmelig frustrert. Dette er byråkrati satt i system, sier sauebonde og styremedlem i Akershus bondelag, Helge Aas i Eidsvoll.

Fredag ble en ulv observert på et viltkamerat ved Brårud i Nes.

Siden dette er utenfor ulvesonen, ga Fylkesmannen fellingstillatelse til mandag klokka 12.00.

Ulven ble sporet på Råholt og Dal søndag kveld, og mandag kom jaktlaget på sporet av den på Finstad.

– Vi så sporene etter den i graset, forteller rovviltkontakt Hans Petter Klokkerengen.

på sporet

– Jaktlaget hadde stor tro på at det skulle lykkes å felle ulven, forteller sauebonde Helge Aas.

Men nettopp da utløp fellingsfristen, og jakta måtte avbrytes.

– Fylkesmannen nektet å utvide tillatelsen fordi ulven befant seg vest for Vorma, men øst for E6, selv om det er utenfor ulvesonen. Begrunnelsen er noe tull, sier Aas.

– Selv om det ikke er dyr på utmarksbeite i dette område, er det alltid noen som har en del av sauene sine på hjemmebeite, og det er dessuten lett for ulven å krysse E6 over Eidsvolltunnelen. Det er noe slikt som 150 sauer som beiter oppå tunnelen, både på østsida og vestsida av E6, opplyser han.

Beitelaget i Eidsvoll anket umiddelbart avgjørelsen om ikke å forlenge jakta, men resultatet er ikke kjent.

VANSKELIG

Seniorrådgiver Christian Hillmann i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen innrømmer at vurderingene er vanskelige.

– Vi ga fellingstillatelse i frykt for at ulven skulle krysse over til østsida av Vorma, forteller han.

– Mandag befant ulven seg i et område der det ikke er sauer på utmarksbeite. Derfor ble ikke fellingstillatelsen forlenget, men ulven kan også dra vestover. Der er fellingstillatelsen etter de stor angrepene i Hurdal og på Toten forlenget til kommende mandag, påpeker Hillmann.

Sauebonde Helge Aas frykter framtida dersom ulven fortsatt holder seg i området.

– Snart starter vi sankingen av dyrene som har gått på utmarksbeite. Da blir jordene fylt opp av sauer, samtidig med at vi har en ulv utenfor stuedøra. Hva skjer da? spør Helge Aas.

IKKE REGISTRERT SKADER

Det skal i rettferdighetens navn også opplyses at det ikke er funnet noen tegn på at den aktuelle ulven har angrepet husdyr.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.