- Vi skal gi et stort halleluja til Åsmoen, utbrøt Frps Ståle Lien Hansen da saken skulle opp til behandling.

Men det var slett ingen hallelujastemning gjennom debatten. Skanska Bo Klok vil i to trinn bygge 89 to- til fireroms leiligheter i rekkehus og lavblokker på et 19 mål stort jorde langs Algarheimsvegen et par, tre kilometer fra Jessheim sentrum. Av disse blir 44 i blokk med krav til heis, 22 i lavblokker på to etasjer, mens det lengst sør planlegges 23 rekkehusleiligheter i to etasjer. Det legges opp til 45 leiligheter i første trinn og resten i andre trinn.

Planene får opposisjonen til å rase.

SKREKKEKSEMPEL

- Dette er et skrekkeksempel på posisjonens unnfallenhet og den utbyggerstyrte utviklingen i kommunen. Her har vi et dyrket jorde langt fra sentrumsfunksjoner og kollektivknutepunkt, på et område der det ikke er tilrettelagt for denne typen vekst når det gjelder vann og avløp. Prosjektets mest dominerende bygg skal oppføres med svalganger, i et arkitektonisk formspråk som gir assosiasjoner til billige amerikanske moteller, tordnet Aps Eyvind Schumacher.

Han er ikke imponert over det han kaller små leiligheter.

- Det er ikke slik at vi ikke ønsker at det skal bygges noe for ungdom, for de som er nye i landet eller for andre grupper som kan synes at det er vanskelig å finne en bolig, og at vi bare vil ha flotte familievennlige eneboliger. Det vi sier er at vi trenger et mer differensiert boligmarked, og at vi derfor trenger klare grenser for hvor det skal fortettes, sa han og etterlyste mer kontroll fra politikernes side.

- Hvis vi ikke tar politisk kontroll over boligbyggingen vil vi i stadig økende grad se at lokale småbarnsfamilier på utkikk etter litt ekstra plass må flytte ut av kommunen, mens de som synes det er for dyrt i Oslos mer nærliggende drabantbyer for eksempel i Grorud flytter til Ullensaker. Spørsmålet er om det er denne veksten kommunen er tjent ved å ta. En familie på fire vokser veldig raskt ut av 110 kvadratmeter, påpekte han.

BER KOMMUNEN BREMSE: - På tide med politisk styring

BOMASKINER

- Jeg får ukentlige henvendelser fra innbyggere som spør om hvorfor vi skal bygge disse bomaskinene som ikke tar seg ut og som gir en ensidig bebyggelse. Åsmoen er et grelt eksempel på tvers av føringer. Dette er dyrkbar mark og fire etasjer så langt utenfor sentrum er ikke høvelig. Vi har mer enn nok regulerte arealer til å ta unna veksten uten at vi trenger å regulere mer. For meg er dette uforståelig, mener Sps Lars Halvor Stokstad Oserud. 

Venstres Roger Axelsson vil ha utbyggingen nærmere sentrum nærmere sentrum.

- Vi stemmer i mot av hensyn til plasseringen, ikke noe annet, sa han.

IKKE LANGT

Lise Kragset Furuseth fra KrF påpekte at at kommunen har masse aral som kan brytes opp til dyrket mark. Og særlig tok hun opp påstandene om at det er fryktelig langt fra Jessheim sentrum.

- Det er slett ikke langt å sykle inn til sentrum. Åsmoen er et flott område med masse natyur rundt. Vi skal bygge en ny skole på Algarheim, og dette prosjektet åpner for blant andre innbyggere som i dag bor i kjellerleiligheter og ikke klarer å skaffe seg bolig. Dette blir et godt område å bosette seg i, mener hun. 

HALLELUJA

- Dette var litt av en kraftsalve fra Ap, påpekte Høyres Karianne Raad Wanggaard etter Schumachers innlegg, og understrekte at partiene er ganske uenige på dette punktet.

- Bo Klok er et konsept med billigere boliger til de som skal inn på markedet. Det er feil at det ikke er behov for slike boliger, og det er feil at det er langt til Jessheim. Dessuten kan ikke alle bo midt i sentrum, vi må ha boliger flere steder. Så ja, det blir halleluja til bygging på Åsmoen, og vi tar ingen omkamp, sa hun.

Hun avsluttet med et stikk til Aps Schumachers kommentar om små boliger. 

- Jeg kjenner flere barnefamilier på Jessheim som bor på 80 til 100 kvadratmeter og som ikke kunne tenke seg å bo andre steder. 110 kvadratmeter er ikke lite, sa hun. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.