– Studioet jeg har er knyttet opp mot Oslo. Kanalen har 6.000-8.000 lyttere i snitt til enhver tid over hele Østlandet. 250.000 kan høre på oss i løpet av én måned, sier Hansen til EUB.

Han har tatt imot oss hjemme i Styrivegen i Eidsvoll. I eneboligen har han et eget rom innredet som radiostudio. Den store radiointeressen har han hatt i mange år allerede. – Jeg begynte med dette da jeg gikk på ungdomsskolen. Da drev jeg med nettradio for klassekamerater. Så kikket jeg på TV2-programmet Sonen. Der var det mulig å sende inn ønskelåter og hilsninger. Jeg ville ikke være på TV, men det så artig ut å sitte der og snakke, smiler han.

Han var inspirert og klar, satte opp nettradio og startet radioeventyret. Noen kamerater ble også med.

Hentet til Radio Metro

– Men de mistet interessen ganske fort. For meg stakk det litt dypere. Det ble raskt en livsstil.

Deretter jobbet 27-åringen tre måneder i det han karakteriserer som en sliten nærradio i Ski. På søndager tok han tog til og fra Eidsvoll for å sende tre timer radio. Helt gratis.

– I lokalradioer har det gjerne vært gratisarbeid flere steder. Mange sitter og gjør det på dugnad. Det hadde de aldri gjort om de ikke hadde en fascinasjon og lidenskap for radio. Det dreier seg ikke først og fremst om økonomi, men like mye om at du har noe du ønsker å formidle og få ut til folk, sier Trond Harald.

Fra 2004 til 2012 var det mange rene nettradioer i Norge. Det var gjerne rene amatører som sto bak, men noen av dem som forsøkte klarte å legge seg på et proft nivå. Det hørtes bra ut gjennom radioene og så bra ut på nettsidene. Trond Harald var med i én av dem, ble lagt merke til–og ble etter hvert hentet til Radio Metro.

– Jeg hadde fulgt Radio Metro siden de startet opp i 2009, og hadde veldig lyst til å jobbe der. Derfor var det ekstra stort da de tok kontakt. På dagen de fylte to år hadde jeg min første sending, sier Hansen.

Jobber også som elektriker

– Hvordan ser en normal radiouke ut for deg?

– Den består av kveldssendinger mandag til fredag og formiddag til tidlig ettermiddag på søndag. Jeg lager 24 timer radio ukentlig fra dette rommet her på Styri. Det betyr at de som bor i området kan lytte til noe som er produsert lokalt.

I tillegg til å være programleder på radio jobber Trond Harald som elektriker hos Avinor på Oslo Lufthavn.

– Jeg jobber turnus, så det er svært kurant å kombinere med programlederjobben. Det handler også om at du ikke blir millionær av å jobbe som programleder i radio. Bransjen er også såpass usikker, at jeg synes det er godt og behagelig å ha flere bein å stå på. Og for meg har radiojobben heller aldri handlet om å tjene penger. Det handler langt mer om lidenskap og interesse for sjangeren. Jeg har et hjerte som banker varmt og intenst for alt som har med radio å gjøre, smiler han.

– Hvem er Trond Harald Hansen?

– Jeg bor på Styri i Eidsvoll, fyller snart 28 år og har veldig sans for norsk humor og underholdning. Derfor har jeg også startet min egen podkast. Den heter «Bak scenen» og der intervjuer jeg folk fra underholdningsbransjen. Det kan være produsenter, skuespillere eller artister.

Han har allerede gjort mer enn 30 intervjuer og flere episoder er sluppet.

Intervjuer scenekjendiser

– Jeg har intervjuet folk som Tore Ryen, Eldar Vågan, Anders Hatlo, Anne Marie Ottersen og Jon Niklas Rønning. Det er et stort spenn. Jeg har savnet å høre folk snakke på radio. I kommersielle sendinger er det ikke så mye av det, men mitt inntrykk er at folk vil høre det. Antallet nedlastinger av podkasten tyder også på det, sier Hansen. Han lager podkasten under navnet til Radio Metro, men gjør det på eget initiativ og eier produktet selv. Produksjonen har vært inne på nytt og spennende-listen til iTunes, og har ligget på over 2.000 nedlastinger i måneden.

– Hva er det med radio som fascinerer deg så mye?

– Det er vel det at du kan lage så mye på så kort tid. Det tar ekstremt kort tid fra du får én idé til den er på lufta. Også er radio et svært personlig medium. Du lytter til det i bilen, når du jobber med hørselvern, på jobben eller på badet. Jeg har også fått et slags forhold til dem som er i den andre enden. Jeg er ekstremt glad i radio, og det er blitt et slags kjærlighetsforhold, humrer han. Radio Metro er også en del av det nye Dab-nettet.

Tror radioen vil overleve

– Det meste er på plass, slik at vi også er heldigitale. I tillegg til FM. Der fortsetter vi også til myndighetene sier stopp. Foreløpig har de sagt at vi får fortsette ut 2021.

Ståle Lien Hansen er kollega med Trond Harald Hansen i Radio Metro.

– Trond Harald er opptatt av de nære ting. Han har en rolig og behagelig stemme, og er en god radiorepresentant. Prosjektet han gjennomfører med podkasten er også svært spennende. Jeg lyttet for eksempel til intervjuet med Eldar Vågan, og begynte plutselig å lytte til gamle sanger med Vazelina som jeg vokste opp med. Det vekket mange gode minner. Trond Harald har også vært en pådriver for å få tilbake lokale sendinger med lokale innslag fra forskjellige steder i Radio Metro. Det er kjempespennende, og noe jeg har tro på vil komme, sier Lien Hansen, til daglig Key Account Manager i radiokanalen.

Trond Harald Hansen er flere ganger i intervjuet innom den pressede økonomiske hverdagen i radiostasjonene. Flere radiokanaler–deriblant også lokalt–har satset, men vært tvunget til å legge ned.

– Jeg håper og tror at så mange kanaler som mulig vil overleve i årene som kommer. Vi har naturligvis ingen garantier for det. Vi må bare fortsette å lage så god radio som mulig, sier Trond Harald Hansen.

Trond Harald Hansen

27 år

Singel

Styri i Eidsvoll

Programleder i Radio Metro. Lager 24 timer radio i uka hjemmefra. Elektriker på OSL.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.