Så bra har det fungert at gründer Jon-Olav Sigvartsen fikk et eksklusivt møte med kronprins Haakon.

- Kronprinsen er en jordnær og gløgg kar. Han ønsket å møte oss, og i en liten halvtime fikk vi snakke med ham. Han ville vite mer om papirløs byggeplass og hva det har tilført oss. En artig opplevelse, sier Sigvartsen.

Han driver firmaet Norgeshus JOS-Bygg AS med stor suksess. I 2010 omsatte de for 18 millioner kroner. I fjor hadde tallet økt til formidable 70 millioner, og i år er målsettingen 80-90 millioner. I 2012 ble de med på nyvinningen papirløs byggeplass i regi av Norgeshus. Moderselskapet investerte ti millioner kroner i pilotprosjektet, og fra sommeren 2013 var det oppe for fullt.

- Det har vært mye prøving og feiling, og to skritt fram og ett tilbake. Norgeshus har sittet med systemutviklere, og vi har sparret med dem, foreslått nye løsninger og funksjoner og samtidig integrert standardiserte systemer, forteller Sigvartsen.

LES OGSÅ: Gründer bygde sin egen millionbedrift

Digital byggeplass

Systemet innebærer at det er en digital kommunikasjon mellom bedriftens hovedkontor, den enkelte byggeplass, moderselskapet og kunden. Det nye systemet er effektiviserende, kostnadsbesparende, bra for miljøet og gir bedre firmastruktur (se fakta).

- I 2012 hadde byggelederne våre 40 prosent arbeidstid på kontoret og 60 ute. Med det nye systemet har de 80 prosent inne og 20 prosent ute. Mye av tiden ble kjørt bort før. Nå kan vi enkelt administrere flere prosjekter med den samme ressursen. Tidligere brukte vi to dager på å reise rundt og besøke hver eneste byggeplass. Nå gjør vi den samme jobben på én time. Oversikten får man enkelt via det digitale systemet, poengterer Sigvartsen.

LES OGSÅ: Våt nysatsing for brødrene med suksess

Én bil på tre mann

Tidligere kjørte alle rundt med hver sin bil i firmaet. Det digitale systemet sparer også miljøet. Nå holder det med én bil på tre.

- Ingenting er unikt med systemet. Det er bare måten ting er sammensatt på som er unikt.

Ute på leilighetsprosjektet Fransstua ved Eidsvoll Verk stasjon treffer vi Glenn Halvorsen. Han kommer selvsagt med Ipad.

- Du vet hvor du har alt. Det går raskere, det er ikke noe rot og det du skriver ligger der. Enklere å holde oversikt og kontroll fra start til slutt på et prosjekt. Vi sparer mye tid, sier prosjektlederen på Fransstua med mesterbrev og byggelederutdannelse på CV-en. Beregninger viser at cirka sju prosent av byggekostnaden til firmaet er redusert med det digitale systemet. Det er tall som kronprinsen og mange andre lar seg imponere av.

Slik fungerer den digitale nyvinningen

Alle ansatte bruker nettbrett på byggeplassen. Kan enkelt kommunisere med hovedkontoret, moderselskapet, arkitektkontoret og huseieren gjennom systemet.

Så mye informasjon som mulig puttes inn i byggeprosjektene før oppstart. Data tastes gjerne inn kun én gang. Halvparten av arbeidet med en kontrakt er utført ved å trykke på én knapp.

Trenger noe en oppdatering, for eksempel en tegning, skjer det raskt og enkelt gjennom det digitale systemet. Sekunder etterpå er det tilgjengelig på nettbrettene ute på prosjektene.

Håndverkerne tar bilder ute på byggeplassen i dokumentasjonsarbeidet og det har et avvikssystem som gjør at prosjektlederen umiddelbart får beskjed når et avvik dukker opp.

All dokumentasjon til boligen blir også lagret på en hjemmeside som boligkjøperen får tilgang til. Disse dokumentene kan også videreføres til ny eier av boligen ved salg.

Etter et møte med huskjøperen skrives det gjerne et referat. Dette gjøres også tilgjengelig gjennom systemet. Dermed kan de som er ute og jobber raskt se om det er noen nye ønsker for prosjektet.

Norgeshus JOS-Bygg AS sparer cirka sju prosent av byggekostnadene med systemet. Den byggbare delen av næringen i Norge omsetter for 455 milliarder kroner i året. Hadde alle sammen gjort et tilsvarende grep vil de kunne spare over 30 milliarder kroner årlig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.