I fjor ble sjøen kartlagt med tanke på hvilke blågrønnalger som finnes og mengdene. Bakterienivåene var uproblematisk lave, men innsjøen må fortsatt overvåkes, melder samarbeidsorganet Huvo nå. I 2016 ble naturtilstanden og historiske nivåer av næringsstoffer i sjøen kartlagt. Svaret var at det knapt nok var cyanobakterier der før eutrofieringsproblemene begynte på 1950-tallet, men at det var svært høye verdier i 2000–2010.

TOMT OG FORLATT: Ordføreren vil ha liv ved Hersjøen

Derfor ble sjøen grundig kartlagt i fjor og det ble påvist to arter som kan produsere giftstoffer. Aphanizomenon flos-aquae ble påvist i svært beskjedne mengder. På det høyeste nivået var mengden microcystin mindre enn 0,1 mikrogram/liter.

Hersjøen blir overvåket videre, og hvis vannet blir sterkt grønnfarget og siktedypet under en meter, blir ytterligere prøver vurdert sammen med eventuelle restriksjoner i bruken. Det skal for øvrig mye til før cyanobakteriene blir problematiske.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.