- Ullensaker har en uttalt politikk om å være en vekstkommune, og det gir oss noen utfordringer, åpnet rådmann Tor Arne Gangsø da han la fram budsjettgrunnlaget for formannskapet i Ullensaker tirsdag ettermiddag.

Les også: Vannbehandlingsanlegget koster 433 millioner kroner

INVESTERER FOR 855 MILLIONER

Tallene er tydelige nok: De områdene som er allerede er tilrettelagt for boligbygging gir plass til opptil 40.000 nye innbyggere i Ullensaker. Det gir behov for investeringer, og investeringer øker presset på driftsbudsjettet.

Budsjettforslaget fra administrasjonen innebærer et investeringsnivå på 855 millioner kroner. Samtidig vil kostnadene med å finansiere lånegjelda ende på om lag 60 millioner kroner. Det er penger som må tas fra driftsbudsjettet.

- Jeg vil vise fram bildet av en høydehopper, sa rådmannen, og viste fram nettopp det: En høydehopper som så vidt kommer over lista.

- Alle vet hva som skjer dersom lista ligger for høyt. Vi må passe på å legge lista slik at vi kommer over, sa Gangsø.

Les også: Sykehjemssituasjonen i Ullensaker er prekær

HELSE OG VANN

De områdene som er blitt tilgodesett med mest fra administrasjonens side er knyttet til grunnskole, vann og helse. Det meste er bundet opp i byggingen av det nye vannforsyningsanlegget ved Hurdalssjøen, bygging av Gystadmarka ungdomsskole og prosjekter i eldreomsorgen for å få bukt med sykehjemsutfordringene. Kommunen er også i ferd med å sette i gang med det store prosjektet i Bakkedalen på Kløfta, som skal bli et idrettsanlegg med både utendørs og innendørs arenaer. Og vegbudsjettet får i administrasjonens forslag et pluss sammenlignet med 2016.

- Vi må også ha med oss at rådhuset på Jessheim er i ferd med å bli for lite. Vi må se nærmere på løsninger for å få plass til alle ansatte, sa rådmann Gangsø.

BEKYMRET FOR ARBEIDSLEDIGHETEN

Tor Arne Gangsø tegnet et bilde av realiteten som gjør det nødvendig å være skjerpet.

- Norge har vært et annerledesland i mange år. Det er vi fortsatt. Men mens vi har vært annerledes med positivt fortegn til nå, er det tegn som tyder på at vi vil være annerledes med negativt fortegn i tida som kommer, sa rådmannen.

- For mens arbeidsledigheten i både EU og USA går ned, går den opp i Norge. Dersom vi ser på arbeidsledighetstallene, ser vi at de såkalte NAV-tallene synker, mens det totale antallet mennesker uten sysselsetting øker. Det som er bekymringsfullt med det er at dette er personer som belaster kommunens budsjetter direkte, for dette er mennesker som ikke får arbeidsledighetstrygd men må ha sosialhjelp, sa rådmannen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.