Butikksjef Kjersti Nagel i gjenbruksbutikken Omgjøras på Dal Skog har sett det meste bli reddet fra å ende som avfall.

– Vi har fått inn alt fra designerstol med nypris på over 20.000 kroner til smykker. Noen dødsbo blir ikke sortert skikkelig, og da kan smykkeskrin med innhold ende her. Det betyr at kundene kan gjøre noen skikkelige fine kupp, sier hun.

– Hva gjør dere i slike tilfeller, blir tingene taksert?

– Nei, men vi har tatt med et armbåndsur og noen smykker til henholdsvis urmaker og gullsmed for sjekk. Og vi googler alt vi tror er verdifullt, og ser alltid etter stempler eller firmanavn som kan indikere for eksempel ekte sølvtøy, påpeker hun.

GJENBRUK

– Blir slike gjenstander da solgt for topp pris?

– Nei, filosofien vår er nemlig gjenbruk. Slike ting får litt høyere pris enn vanlig, men vi er mer opptatt av å selge dem og legger dem ut til halv prise av det vi ser de selges for på nettet. Tingene gjør jo ingen nytte av å ligge usolgt på hyllene våre.

HUSKER DU: Julegaven fra bestefar ble nesten borte

Omgjøras ønsker å gi eventuelt overskudd fra bruktbutikken til lokale lag og foreninger.

– Hvem er det som kvitter seg med ting og hvem kjøper dem i butikken.

– Alle slags folk i alle aldre. Noen tømmer et dødsbo og har ikke plass til mer i egne hjem. Andre tilfeller er der to voksne flytter sammen og har dobbelt av alt. Da vil de naturligvis kvitte seg med en del. De som kjøper er kanskje på jakt etter en spesiell ting, noen ser at de kan få mange bruksgjenstander til en veldig hyggelig pris, og andre synes det er kult å gjenbruke eldre tin, forteller Nagel.

20.000 GJENSTANDER

Siden åpningen i juni i fjor har Ømgjøras solgt minst 20.000 gjenstander.

– Som for eksempel hva?

– 5000 nyere bøker, 900 ski, skistøvler og skøyter, 300 sykler, 12.000 kjøkenting, drøssevis med julepynt, mange leker og mye mer. Vi klarer jo ikke å skaffe nok voksensykler. Og mange er glade for å få seg et par ski til 50 kroner til den ene turen i skipåsken, sier hun.

Alt som skal inn i butikken blir sjekket og sortert. Mye blir vasket og mye blir kassert.

– Vi selger ikke ødelagte ting, og heller ikke senger med noen unntak.

– Er du overrasket over hvor mye foilk kaster?

– Til å begynne med var jeg det, men ikke lenger nå. Jeg synes det er bra at folk gjenbruker, men mengdene vi får inn her viser jo at vi har for mange ting, sier Kjersti Nagel.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.