Amir Hashani har cerebral parese. Han er en av de første brukerne som trener i PTØs nye hovedsenter.

– Nå har jeg akkurat begynt, men det virker veldig bra, sier Hashani etter noen innledende øvelser.

Han har brukt denne treningsmetoden siden han var liten, og liker veldig godt opplegget til PTØ. PTØ står for pedagogisk trening og øvingsenter, og har et helhetlig fokus på brukeren – det vil si både på det fysiske, sosiale og emosjonelle.

– For at trening skal ha effekt, må det være glede i det, forteller direktør i PTØ, Vibeke Johnsen.

LES OGSÅ: Trening uten å svette

Trener alt fra topp til tå

Hashani har stor glede av treningen, og setter stor pris på opplegget til PTØ.

– Jeg liker at de er nøye på hver minste detalj. Det passer meg bedre enn for eksempel fysioterapi, som blir litt for generelt for meg. Her trener jeg alt fra topp til tå, forklarer Hashani.

Hashani bor i Oslo, men er vant til å reise enten til Ski eller til Hamar for å trene hos PTØ, men nå har de flyttet alt sammen til Jessheim.

Intensiv habilitering

PTØ ligger under spesialisthelsetjenesten, og er et tilbud til brukere med cerebral parese og andre nevrologiske sykdommer. Det er ment som et supplement til kommunale tilbud.

Her er det intensiv trening, og brukerne trener mellom 100 og 250 timer i året. Hver andre eller tredje måned er det gruppetrening som varer i 1–3 uker, og da sover pasientene på pasienthotellet som de deler med LHL-sykehuset vegg i vegg.

– Da kommer tilreisende brukere fra hele landet, sier direktøren.

Hotellet åpner ikke før 5. mars, men da vil tilbudet med overnatting starte opp igjen.

PTØ har også et treningskjøkken i de nye lokalene, slik at brukerne kan trene på daglige leveferdigheter.

LES OGSÅ: I full trening igjen etter sykdom og skader

Utvikle Kroppen man har

For pasienter med CP er slik intensiv trening viktig, og som for alle andre som trener, må man jobbe for å opprettholde gode resultater.

– De kommer til oss og trener fra de er små, og målet er å utvikle best mulig funksjon med den kroppen man har, sier Johnsen.

Metoden de bruker kalles Pëtö-metoden, og er en ungarsk treningsmetode som er tilpasset norske forhold. Foreldre reiste på 90-tallet med barna sine til Ungarn og trente der, og har med systematisk jobbing fått det inn i spesialisthelsetjenesten i Norge. Dermed slipper pasientene å måtte betale selv.

FAKTA OM PTØ Norge

  • Pedagogisk trenings- og øvingssenter for barn og unge med cerebral parese og andre nevrologiske sykdommer.
  • Åpnet nytt hovedsenter på Gardermoen Campus 5. februar.
  • Har også sentre i Trondheim og Stavanger.
  • En brukerorganisasjon med 12 ansatte.
  • Driver kurs etter den ungarske Pëtö-metoden, har samarbeidsavtaler med de regionale helseforetakene, og er en del av spesialhelsetjenesten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.