På dagen ti år etter at Tonje Brenna meldte seg inn i AUF og ble politiker møter hun her Anniken Huitfeldt og Trond Giske på nytt på Jessheim videregående skole.

Fredag før valget i 2005 var nemlig Trond Giske og Anniken Huitfeldt på Jessheim videregående skole og snakket om politikk i en samfunnsfagstime. Én av elevene i klasserommet den dagen var nettopp Tonje Brenna.

- Vi hadde en morsom samfunnsfagslærer som de to siste ukene hadde utfordret oss til å ha meninger vi ikke hadde. Jeg hadde gått rundt og vært hardbarket abortmotstander. Så kom Anniken og Trond inn og snakket om engasjement og rettferdighet. Det var så forløsende for meg. Jeg lærte at du må engasjere deg for å få gjort noe i denne verden, sier Tonje Brenna til EUB.

LES OGSÅ: - Det var aldri dårlig vær da jeg var liten

Kan bli fylkesordfører

Fredag var trekløveret tilbake på Jessheim videregående skole - på dagen ti år etter opplevelsen som gjorde politiker av Tonje Brenna.

- Jeg husker én av dere sa at hvis unge folk ikke engasjerer seg så er det gamle folk med dress som bestemmer over dere, smiler Brenna.

- Det hørtes ut som Anniken, sier Trond Giske.

Siden det tilfeldige møtet på Jessheim videregående skole har politikk vært en viktig del av hverdagen til Tonje Brenna. Hun har jobbet i regjering, sittet i kommunestyret i Ullensaker og vært i fylkestinget. Mandag kan hun bli valgt til ny fylkesordfører i Akershus.

- Jeg har fått gjort mye morsomt fordi jeg betalte ti kroner og ble med i AUF. Det viktige for en politiker er at vi føler vi får gjort noe med de sakene man er opptatt av. Den gangen var jeg elevrådsleder, og kampsaken vår var å få ny kaffemaskin i kantina som elevene også kunne drikke av, og ikke bare lærerne.

- Det blir med andre ord mye kaffe til elevene i Akershus om Tonje blir ny fylkesordfører, gliser Trond Giske.

Stilte spørsmål

- Jeg husker Tonje veldig godt. Hun kom bort til meg etter at vi hadde holdt innlegget i klasserommet. Hun stilte spørsmål og var frampå. Hun der kommer til å bli noe. Hun er flink, sa jeg etterpå, sier Anniken Huitfeldt.

- Hvordan tror dere vil bli som fylkesordfører?

- Like engasjert som hun har vært i de ti årene som politisk aktiv. Drivende for Akershus og for å få resultater hele veien, sier Trond Giske.

- Hun gir seg ikke og det er en bra egenskap, sier Anniken Huitfeldt, som selv gikk på Jessheim videregående skole. Det samme har for øvrig Mani Hussaini, Tonje Brenna og til og med Trond Giske gjort. Han tok ett fag som privatist da han var i militæret på Trandum.

- Bruk stemmeretten mandag. Hvis ikke har du ikke rett til å klage etterpå. Og du får ikke vært med å påvirke, sier Brenna.

LES OGSÅ: Besøkte 21 av 22 kommuner i Akershus med buss i løpet av 40 timer

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.