Hun er ikke alene. På Valstad sykehjem er de ansatte nesten aldri borte.
- Jeg har jo fri innimellom, da. Men sykefravær er det lite av, humrer Aina Burås. Hun har akkurat fått tak i én av de populære hønene de har fått på Valstad sykehjem på Bøn, som er drevet av det private helseforetaket Incita. Innen kommunale helse- og omsorgstjenester er sykefraværet normalt høyt. Det legemeldte fraværet var, ifølge KS sin Arbeidsgivermonitor, 9,7 prosent i snitt på landsbasis i perioden 2013-2014. På Valstad sykehjem er historien en helt annen. Der har sykefraværet tilnærmet utelukkende ligget mellom 4 og 5 prosent siden oppstarten. På Valstad sykehjem har de sin helt egen suksessresept for lavt sykefravær.

Storfint besøk

- Jeg liker arbeidsplassen min, og har det bra her. Kollegaene er gode, og jeg trives med jobben jeg har og beboerne som er her. Arbeidsmiljøet er helt topp. Det er både alvor og moro i skjønn forening, sier Burås, som er helsefagarbeider og tillitsvalgt for Fagforbundet. Tirsdag kom stortingspolitiker Tone Wilhelmsen Trøen (H), medlem av Helse- og sosialkomiteen James Stove Lorentzen (H) og Høyres gruppeleder i Eidsvoll, Wenche Hoel Ulvin, til det private sykehjemmet for å høre på deres suksessresept.
LES OSGÅ: Eidsvoll er blant de dårligste på helse og omsorg

Godt arbeidsmiljø

- Det er veldig trivelig å jobbe her. Jeg liker meg, og valgte dette stedet helt bevisst. Alle samarbeider så bra, og gleder seg til å gå på jobb, sier sykepleier Carlo Ramirez. Én av de virkelig trivselsfaktorene for både beboere og ansatte er at de har fått flere dyr på sykehjemmet. Høner og kaniner er naturlige midtpunkt.
- Vi ser også at vi har et godt arbeidsmiljø. Medarbeiderundersøkelser bekrefter det, sier områdeleder Marianne Stenberg i Incita. På medarbeiderundersøkelsen i 2015 svarte samtlige av dem som deltok at de enten var strålende fornøyd eller fornøyd med arbeidsmiljøet.
LES OGSÅ: Nannestad kommune jobber for lavere sykefravær

Fornøyde pårørende

Pårørendeundersøkelsen er også positiv. 88 prosent svarer at de i stor grad føler at deres nærstående blir godt ivaretatt på det lokale sykehjemmet. Da EUB besøkte Valstad sykehjem tirsdag kunne vi selv observere den gode stemningen blant ansatte og beboere. Smilene og latteren satt løst.
- Det viktigste er at vi alle gleder oss til å gå på jobben. Da kommer alt det andre av seg selv, sier Aina Burås. Rundt henne nikker de andre og smiler.

- Det er slik alle burde jobbe

Stortingspolitiker Tone Wilhelmsen Trøen (H) er imponert over resultatene de oppnår på Valstad sykehjem.
- Et sykefravær ned på 4 prosent over tid er svært bra. Spesielt med tanke på at det er i helse- og omsorgssektoren. Innenfor pleie- og omsorg er det altfor høyt sykefravær på landsbasis, noe som går utover kvaliteten, arbeidsmiljøet og kontinuiteten i pleien, sier Wilhelmsen Trøen. Sammen med medlem av Helse- og sosialkomiteen James Stove Lorentzen (H) og Høyres gruppeleder i Eidsvoll, besøkte hun Valstad sykehjem tirsdag. I tillegg til godt arbeidsmiljø og lavt sykefravær, fikk hun høre hvordan Oslo kommune, som i flere år har leid sykehjems­plasser gjennom Incita, stiller krav til de private.
- Det var overraskende å høre at de andre kommunene rundt omkring er så lite opptatt av å måle kvalitet og sette kriterier på plassene de leier. I Oslo kommune har man sett at de private aktørene blir målt mye på kvalitet. Det har vært positivt for alle. Jeg skulle ønske at man også gjorde det i andre kommuner. Jeg savner den typen innovasjon på våre kommunale sykehjem, sier Wilhelmsen Trøen. James Stove Lorentzen (H) informerte om at Oslo kommune har 10,9 prosent sykefravær på sine kommunale sykehjem, altså langt over Valstad sykehjem.
Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.