• HENRIK IBSEN: Kanskje Henrik Ibsen satt i denne sofaen og tenkte sine tanker. Aanerud Bakeri på Jessheim har kjøpt de gamle sofaene fra Grand Café. Foto: Aanerud Bakeri

For der, i lageret på Dal, sto de over 100 år gamle sofaene fra den sagnomsuste og ærverdige kafeen i Oslo sentrum. Sofaene hadde vært annonsert på Finn uten videre etterspørsel, men da Heidi Aasli, daglig leder hos Aanerud Bakeri, så annonsen fikk hun det travelt. 

– Vi slo til med en gang, sier Aasli.

HISTORISK SUS

Tirsdag morgen kom lastebilen med sofaene, og med hjelp av seks mann og en tralle ble to av møblene båret inn og satt på plass. 

– Da vi åpnet klokka ti tirsdag morgen så vi med en gang at kundene reagerte, sier Heide Aasli. 

Hun sier at en av kundene på strak arm ba om å få servert sin morgen-konjakk. 

– Kanskje vi må utvide sortimentet og tilby høye smørbrød. Og så må vi kanskje få skjenkebevilling, slik at vi kan severe både portvin og konjakk, sier Aasli, som understreker at det ikke bare er en spøk. 

– Nei, disse møblene krever enn viss verdighet. Det gir hele bakeriet et historisk sus, sier hun. 

Hun har undersøkt historikken til sofaene, riktig nok uten å komme helt til bunns, men mener møblene er over 100 år gamle. 

– Det er mulig å tenke seg at Henrik Ibsen har sittet i sofaen her og tenkt tankene sine. Og Wenche Foss. Det er veldig gøy å ha disse møblene her, sier Heidi Aasli.

IBSEN OG WENCHE FOSS

Trolig er restauransofaene fra slutten av 1800-tallet. Byantikvar Janne Wilberg i Oslo er ikke skråsikker, men mener bestemt at møblene er gamle. 

– Det ser ut som møbler fra 1890-tallet. For å være helt sikkert må jeg sammenligne med fotografier fra den tiden, men jeg tror jeg har dekning for å si det, sier byantikvaren. 

Dermed kan tanken om Henrik Ibsen være svært så realistisk. Andre storheter som kan ha sittet i sofaene er Edvard Munch, Christian Krohg og selveste christianiabohemen Hans Jæger. Det var et yrende kunstnerliv i aksen mellom Theatercaféen og Grand Café på slutten av 1800-tallet.  

TOK AV PÅ FACEBOOK

Etter at møblene var flyttet på plass, tok Heidi Aasli bilde og la ut på Facebook. Det tok ikke lang tid før folk begynte å like og dele. 

– Da slo det ned i meg at dette er stort for flere enn oss som driver kafé. Dette er et stykke kulturhistorie, som vi er veldig stolte av å ha i bakeriet vårt, og som vi skal ta godt vare på, sier Heidi Aasli. 

Fakta Grand Café

  • Da Grand Café ble bygget om i 2016 ble flere av de gamle møblene byttet ut og solgt. 
  • Nylig kom Heidi Aasli i Aanerud Bakeri over flere gamle sofagrupper som har stått i den sagnomsuste kafeen. 
  • Trolig er møblene fra 1890-tallet. 
  • Grand Café åpnet i 1874 i Karl Johans gate 31. 
  • I annonsen før åpningen sto det: «Lige overfor Storthingsbygningen og Eidsvoldspladsen, tillader jeg mig at anbefale til det ærede Publikums Søgning, idet mine Bestræbelser altid skulle gaa ud paa ved en omhyggelig og reel Behandling at tilfredsstille Gjæsternes Fordringer.»

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.