• I KLINA. Her ligger én av syklene som er dumpet. Der blir det liggende en stund, om ingen henter den.

– Se der. Og der. Det flommer over av sykler her. De ligger tett i tett. Sundet-entusiast Rune Storsve – selv bosatt på Holstangen et par sykkeltråkk fra sentrum – viser fram alle syklene som ligger henslengt og dumpet i og rundt Vorma. Det er kanskje en overdrivelse å si at de fortsatt har stor verdi. Til det har de fleste fått for mye rust og for mange skavanker. Men det er hevet over tvil at de hadde stor verdi for mange den gangen de var i bruk.

– Det er ikke enkelt å vite hvor sykkelen din er blitt av eller finne den igjen, når den ligger på bunnen av Vorma, poengterer Storsve. Han har gått opp og ned langs Vormas bredd og observert en stor mengde sykler.

– Det nærmer seg hundre i tallet. Egentlig bare trist. Det kan ligge sykler for 200.000 kroner, bare i dette området.

Søker eier til sykkel

Henrik Holum fant en fin sykkel i nærområdet i forrige uke. Han la ut et bilde av den på Facebook.

«Denne lå godt inngrodd i en busk på Holstangen. Noen som har sett den før, eller vet hvem som kan eie den? Artig sykkel, så tipper noen savner den», skrev han i innlegget.

– Jeg fikk tips fra en nabo om den. Ikke fått noen respons foreløpig. Jeg synes det er utrolig trist. Om man må «låne» en sykkel på stasjonen, sett den i det minste utenfor så man kan finne den igjen. Jeg vokste opp rundt kirka, og da forsvant det innimellom sykler, men ofte kunne vi da hente de på stasjonen etterpå, sier Holum. Han håper noen som ser bildet av sykkelen kjenner den igjen, slik at de kan få den tilbake.

Politiet reagerer

Lensmann Jan Vidar Karlsen reagerer med vantro på sykkelfunnene i og rundt Vorma.

– Det er en måte å behandle naturen vår på som ikke er akseptabel. Dette dreier seg om verdier, og går dermed utover noen, sier han. Karlsen antar at de fleste syklene som er dumpet slik, er stjålet. Lokalt har han ikke noe tall på hvor mange sykler som meldes stjålet årlig, men Falck Sykkelregister anslår at det stjeles 55.000 sykler til en samlet verdi av 275 millioner kroner årlig i Norge. Det vil si at det stjeles 150 sykler – hver eneste dag. I 2011 ble det anmeldt 14,706 sykkeltyverier i Norge. En god regel – ifølge Falck – er å gange dette tallet med fem.

– Det er helt sikkert en del mørketall, sier Karlsen.

– Dreier det seg i noen tilfeller om forsikringssvindel, slik vi ser i forhold til dumping av biler?

– Nei, det har vi ingen holdepunkter for å si. Politiet vil nå vurdere hva som skal gjøres med alle de dumpete syklene.

Hold deg oppdatert på det som skjer der du bor. Bli abonnent på EUB.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.