Nå er Tom Staahle en blodtrimmet ordfører som trener én time og 40 minutter hver dag - og veier 80 kilo.

Det er fredag 18. desember. Klokka er 05.43. Ut av mørket kommer Tom Staahle rullende i den hvite bilen sin. Han parkerer utenfor treningssenteret til Elixia i Industrivegen på Jessheim. Ingen andre er å se. Etter noen minutter kommer én av de ansatte på Elixia. Hun hilser på Tom Staahle, smiler og låser opp døra. Det samme gjentar seg hver dag hele uka.

- Jeg trener én time og 40 minutter hver morgen, og er her når senteret åpner. Det er blitt et regime, sier Staahle. Han stiller ferdigskiftet til økta, hopper opp på én av de mange tredemøllene i treningslokalet og skrur opp farten. Det er ingen hvem som helst som trener helt alene. Det er den nyvalgte ordføreren i Ullensaker kommune.

- Det hender jo at jeg tenker at dette er galskap, men det er blitt et fast ritual for meg. Jeg klarer fint å holde det oppe. Det meste handler om planlegging, sier Tom.

Den store forvandlingen

Vi går tilbake til juli i 2008. Tom Staahle er like ivrig som politiker. Han kjennetegnes av sine spisse og velfunderte formuleringer. Han er i ferd med å vokse inn i rollen som Frps potensielt neste ordførerkandidat i Ullensaker etter Harald Espelund. Tom gjør alt annet enn å trene. Det får også konsekvenser.

- Du ser på bildet hvordan jeg så ut, sier Tom Staahle. Det er mandag 14. desember og ordføreren sitter i Kaffebrenneriet i Storgata på Jessheim. EUB har tatt med et bilde som ble tatt av ham i juli i 2008. I flere minutter blir han sittende og se på det.

- Hva tenker du når du ser det?

Tom, som vanligvis svarer i løpet av tideler, tenker seg om. Forvandlingen er total.

- Det er et godt spørsmål. Det første som slår meg er at det ligger mye bak det. Og så tenker jeg at uansett om du ser sånn ut eller som en fotomodell, har alle mennesker gode verdier. Du blir ikke noe bedre menneske uansett hvordan du ser ut. Men det er en annen greie hvordan omgivelsene oppfatter deg. Helt personlig hadde jeg det ikke så godt med meg selv da som jeg har nå.

Den gangen veide han 140 kilo, hadde høyt blodtrykk og fikk beskjed av legen at han sto i fare for å få diabetes.

- Vi har sett for oss tittelen; «Fra knekt til konge - på jobb og privat»?

- Den liker jeg ikke så godt. Men det er riktig at det har skjedd en endring.

- Hva var det egentlig som skjedde? Når startet forvandlingen?

- Når du ser ut som jeg gjorde der, får du noen utfordringer. Ikke bare fordi jeg var stor, men også på andre områder i form av potensielle livsstilssykdommer. Jeg lette ikke akkurat etter et speil for å få kikket på meg selv. I tillegg sov jeg mye. Jeg var aldri komfortabel med å være sånn. Livet var ikke så jævla kult, og jeg skjønte etter hvert at noe måtte gjøres.

Han bestemte seg for å ta grep, møtte opp hos Elixia og ble medlem.

- Men i nærmere halvannet år var jeg ikke noe mer enn et støttemedlem. Jeg var kun der den ene gangen, erindrer Tom.

LES OGSÅ: 54 kilo lettere og i toppform til valgkampen

Beinhard jobbing

Men etter hvert skjedde det noe. Han begynte å trene. Gradvis mer og mer. I høyere og høyere tempo.

- De første tre månedene gikk jeg på den tredemølla og hadde følelsen av at jeg hadde hjerteinfarkt hver eneste dag. Det var omtrent så jeg hadde hjertestarteren ved siden av.

Den store forvandlingen startet for alvor i 2010 og 2011. Tom begynte å få kontinuitet i treningshverdagen. Etter hvert var han på tredemølla daglig. Nå er han nærmest blitt et fenomen i det lokale treningssenteret.

- Tom står og skraper på døra her når vi kommer på jobb hver morgen. Han har stålvilje i treningshverdagen, og har lagt ned en svært imponerende treningsinnsats. Det er bare å ta av seg hatten, sier Tor-Ivar Sørensen. Han er assisterende daglig leder og personlig trener på Elixia Jessheim.

LES OGSÅ: PT-ens åtte øvelser du kan gjøre hjemme

En annen som har sett Tom Staahles totale forvandlingen er mangeårig Ap-politiker Eva Gullichsen.

- Jeg er virkelig imponert over Tom, og treningsinnsatsen hans. Det står virkelig respekt av å ta tak i eget liv og egen helse på den måten han har gjort. Å legge om vaner, kosthold og trene regelmessig, er virkelig enestående, sier hun.

- Han viser også med dette at han har en enorm viljestyrke og stor selvdisiplin. Jeg er veldig imponert og har stor respekt for ham, sier Gullichsen.

LES OGSÅ: Slik blir Tom Staahle som ordfører

Sterkere på mange områder

Selv sier Tom Staahle at han skjønte noe måtte gjøres lenge før han gikk til legen og fikk det svart på hvitt. Han kjente det på kroppen.

- Jeg ble jo andpusten av å gå fra utgangsdøra og bort til bilen. Du trenger ikke være noen rakettforsker for å forstå at det ikke er bra for helsa.

- Hvordan klarte du å snu dette?

- Det store spørsmålet var hva jeg skulle gjøre og hvordan. Mye handler om mental innstilling. Den har jeg alltid hatt. Jeg lar meg ikke knekke på noen som helst slags måte. Jeg er veldig sånn at ingen skal få ta rotta på meg, meg selv inkludert.

Før han startet hadde snuoperasjonen foregått i hodet. Da han bestemte seg var det ingen vei tilbake. Men Tom legger overhodet ikke skjul på at det var beinhardt - både fysisk og psykisk.

- Jeg har flere ganger pushet meg hardt, og selve snuoperasjonen har nok ikke bare vært på riktig side av grensa.

Nå består det faste morgenritualet av én time løping på tredemølle og 40 minutter styrke.

- Hva hører du på mens du trener?

- Jeg hører på «Dagsnytt 18» fra dagen i forveien. Og hver søndag hører jeg på «Ukeslutt».

- Ikke noe musikk?

- Nei, andre vil sikkert si det blir dobbelt kjedelig med løping på tredemølle og politikk på ørene. Men minus og minus gir pluss for meg, smiler Staahle.

- Var det enkelt å komme dit du var før du bestemte deg for å ta grep?

- Ja, det er kjempelett. Det er bare å spise mye og sitte stille. Det får alle til.

- Hvilke råd vil du gi til andre?

- Jeg skal ikke påberope meg å være noen kostholdsekspert eller noe. Den siste uka har jeg for eksempel spist ni ribbemiddager på sju dager, innleder Tom.

- Men alle må finne ut og tenke på hva som er best for seg selv. Ikke bry deg så mye om alle andre. Det er det beste rådet jeg har.

- Er du den sprekeste ordføreren på Romerike?

Tom tenker seg godt om.

- Det kan jeg kanskje være, men jeg er ikke så opptatt av det. Gjerdrum-ordfører Anders Østensen (Ap) er også seig. Men det jeg kan si er at Ullensaker nok har det sprekeste ordførerteamet. Varaordfører Willy Kvilten (H) løper mye, har deltatt i flere konkurranser og går Birkebeinerrennet på ski, sier Staahle.

Han har vært ordfører i Ullensaker i et par måneder.

- Hvordan har de første månedene vært?

- Ordførerjobben er en kjempeprivilegium, men det er også en utfordrende jobb i forhold til hvor mye tid du bruker og hvor alene du kan stå i perioder. Da er det utrolig viktig at du har balanse i forhold til andre ting i livet som det helsemessige og i forhold til omgivelsene dine.

LES OGSÅ: Fikk tårer i øynene da drømmen om å bli ordfører gikk i oppfyllelse

Beste kommunen i verden

- Hva gir treningsøktene deg i hverdagen?

- Humør, selvtillit, evnen til å tenke litt framover og se kjappe løsninger. Jeg blir mer løsningsorientert. Med trening får du mye igjen på alle områder.

- Hvordan er det å være ordfører i Ullensaker?

- Det er en fantastisk jobb. Ullensaker er verdens beste kommune å bo i med mange hyggelig folk. Det er en glede hver eneste dag. Jeg vet naturligvis at det kommer tøffere dager, men jeg har fått julegaven jeg ønsket meg for de fire neste årene. Nå er det opp til meg å gjøre en så god jobb jeg kan for kommunen og innbyggerne.

Varaordfører Willy Kvilten (H) sier han kan huske at Tom Staahle var større i begynnelsen av forrige valgperiode.

- Jeg er imponert over den jobben han har lagt ned og måten han har tatt tak på. Det står respekt av livsstilsendringen. Tom er standhaftig og flink og har en stor stå-på-vilje, sier han.

- Kjennetegner standhaftigheten hans i treningen også Tom som person?

- Helt klart. Når Tom har bestemt seg for noe klarer han det. Det er en del av personligheten hans, sier Willy, som selv har fullført trippelen i Birken de siste årene.

- For meg er treningen helt avgjørende i hverdagen. Det kan fort bli mye stillesitting inne på kontoret i løpet av arbeidsdagen. Da er treningen viktig for å få beveget seg. Det gjør at jeg får mer overskudd og orker mer i hverdagen. For å trives er jeg helt avhengig av å røre på meg, sier Kvilten.

Tilbake på Elixia er morgenen i ferd med å bli til dag. Flere treningsgjester er ankommet senteret. Tom Staahle jobber fortsatt intenst på tredemølla. Han gjør gjerne det når han har bestemt seg for noe.

- Jeg holdt et foredrag i regi av Din Utvikling for noen dager siden. Da var ett av spørsmålene hva Ullensaker kunne tilby sine omgivelser. Det er en grei inngang det, men det går også an å snu det. Hva kan du selv tilby dine omgivelser, sier Staahle.

Han sier det er viktig å ha tro på seg selv.

- Ingen andre gjør det nødvendigvis for deg, poengterer han.

I hverdagen merker han altså flere gevinster av treningsregimet. Sammen med EUB har han kommet til bunns i kaffekoppen på Kaffebrenneriet. En ny dag med full kalender venter. Helt til slutt lar vi kona Anita Brattli Staahle avslutte reportasjen. De to har vært gift siden 1999, og hun har sett forvandlingen på nært hold.

- Selvdisiplinen hans er stor, noe oppmøtet ved Elixia ved åpningstid hver dag tilsier, sier hun.

LES OGSÅ: Nå har @Tom_Staahle blitt #ordførerbloggeren

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.