• Rundt 100 biler: I flere uker har cirka 100 biler stått parkert på eiendommen i Vilbergvegen 117 på Gardermoen.

Det er ferietid i næringslokalene til Mehren Karosseri & Co i Vilbergvegen 117 på Gardermoen. Det forteller skiltet som har stått ved innkjøringen i flere dager.

– Bygningen er registrert som verkstedbygning. Eiendommen er ikke godkjent for parkering utover eksisterende bedriftsbehov. Kommunen vil undersøke denne eiendommen for å se om det er avvikende bruk og grunnlag for oppfølging, sier Hilde Dreyer Fladby, konstituert enhetsleder på arealavdelingen i Ullensaker kommune.

EUB har selv undersøkt saken. På telefon bekrefter tre personer at de er på ferie og har bestilt parkering av et firma ved navn Star Parkering.

LES OGSÅ: Leder: - Ulovlig parkering

Vet ikke hvor bilen står

– Vi er i Syden og skal være borte i én uke. I mellomtiden håper vi bilen står trygt parkert, sier én av dem EUB snakker med.

– Det er flyplassparkering. Star Parkering. Såkalt Valet Parking. De står klar og tar imot når man drar og kommer, sier én annen.

– Har du fått noen informasjon om hvor bilen din står parkert?

– Ingen info. Bare glad de ikke bruker den, sier kvinnen.

Valet parking betyr at én person parkerer bilen for deg. «Velkommen til Star Parkering Gardermoen! Vi er et firma som henter og leverer din bil på terminalen! Fredag til søndag er to dagers parkering, altså 650 kroner. Ingen ekstrakostnad ved henting!», står det på nettsiden til det aktuelle parkeringsselskapet.

På den samme nettsiden opplyses det at prisen for seks-åtte dagers parkering er 890 kroner, mens man betaler 1090 kroner for 13–15 dager. EUB har holdt parkeringsplassen i Vilbergvegen 117 under oppsikt i flere dager. Den har vært tilnærmet full i hele perioden, noe som betyr at rundt 100 biler har stått parkert der kontinuerlig. En rekke biler har stått parkert på gresset utenfor asfalten.

LES OGSÅ: Gjør millionbutikk på parkering på hovedflyplassen

Tar grep annet sted

EUB har også kontaktet Ullensaker kommune etter tips om adressen Sogndalsvegen 12 på Gardermoen, der det i en periode har stått parkert en rekke biler. Mens de vil undersøke saken i Vilbergvegen 117 nærmere, tok de umiddelbart grep i Sogndalsvegen 12.

– Bygningen er registrert som boligeiendom. Fastpark Gardermoen, ved Geir Harald Oppegård, er nylig varslet med pålegg om stans og varsel om overtredelsesgebyr, sier Hilde Dreyer Fladby.

Det er ikke første gangen Ullensaker kommune opplever ulovlig parkeringsvirksomhet i tilknytning til Oslo Lufthavn. Kommunens eiendomssjef Edin Alisic sier de i flere år har opplevd – og fortsatt opplever – stor vekst.

– Det er flere utfordringer, hvorav én nevnes her. Kommunen har ingen dedikerte ressurser som kontinuerlig gjennomfører kontroller med tanke på hvorvidt private eiendommer brukes i henhold til vedtatt formål. Her er kommunen i stor grad avhengig av tips fra publikum, som for eksempel nå. Når et slikt tips foreligger, så tar kommunen raskt saken, noe vi også gjør nå, sier han.

– Hvorfor tror dere lokale ser sitt snitt til å starte slik virksomhet? Kommer dere til å følge opp slike virksomheter tettere i fortsettelsen?

– Når det gjelder motivasjon som den enkelte har for å drive omtalt virksomhet, så er dette noe kommunen ikke ønsker å spekulere i. Vedrørende videre oppfølging så vil denne gjennomføres innenfor det som er normalt for denne type saker. Ut ifra foreliggende saker er det per tidspunkt vanskelig å si om hvorvidt det er et behov for en eventuell tettere oppfølging, svarer Alisic.

– Skal møte kommunen

Terje Mehren står som eier av eiendommen Vilbergvegen 117. Han sier de ikke har til hensikt å drive noen ulovlig virksomhet.

– Helt latterlig at dere skal lage sak utenfor der. Dette har gått helt ryddig for seg i tre år. Ingen har sagt noe. Dette er topp journalistikk. Håper du er stolt av deg selv, sier Mehren først til EUB. Noen minutter senere ringer han opp igjen. Da er han roligere.

– Jeg ble tatt litt på senga her. Beklager at jeg reagerte slik. Nå er det Star Parkering, som sammen med oss, disponerer området der. Dette er ikke noe forsøk på hemmelighold eller ulovlig virksomhet. Det er ikke lett å gjemme unna 100 biler som står parkert åpent i terrenget. Jeg forholder meg til det kommunen sier. Nå er jeg på ferie, men jeg skal møte dem når jeg er tilbake. Jeg skal ikke ha på meg at vi forsøker å drive på med noe ulovlig.

– Betyr det at dere vil omregulere området til parkering?

– Vi forholder oss til det kommunen sier. Krever de en omregulering, så vil vi naturligvis rette oss etter det, svarer Mehren.

Skal sette seg inn i reglene

Administrerende direktør Roger Båhus i Star Parkering sier de ikke var klar over hva eiendommene var regulert til.

– Det er kaos på Gardermoen i forbindelse med sommerferien og ferieturismen, og det er nesten ikke parkeringsplasser å oppdrive. Jeg gikk og var arbeidsledig. Så startet jeg og en kamerat denne bedriften, og skaper med det arbeidsplasser. Vi var på jakt etter aktuelle eiendommer til parkeringsvirksomheten. Jeg innrømmer at vi ikke er godt kjent med hvor det er lov å drive med slik parkering, sier Båhus.

Han opplyser at det er deres firma som også har stått for parkeringsvirksomheten i Sogndalsvegen 12 på Gardermoen.

– Der har vi nylig fått brev fra kommunen med pålegg om stans og varsel om overtredelsesgebyr. Det retter vi oss selvfølgelig etter. Området vil bli tømt for biler, sier Båhus.

– Hva med parkeringsvirksomheten i Vilbergvegen 117?

– Skulle kommunen kreve det samme der, vil vi naturligvis rette oss etter det. Grunneieren driver verkstedsvirksomhet der, og da står jo normalt kundenes biler parkert på eiendommen. Derfor har vi ikke tenkt på at det var ulovlig, svarer Båhus, og bekrefter at det står cirka 100 biler parkert i Vilbergvegen 117.

Båhus lover å sette seg bedre inn i reglene for parkeringsvirksomhet framover.

Geir Harald Oppegård i Fastpark Gardermoen sier han ikke har hatt noe å gjøre med parkeringsvirksomheten i Sogndalsvegen 12.

– Når det gjelder Sogndalsvegen 9 har vi fått pålegg om stans og varsel om overtredelsesgebyr fra kommunen. Der har vi avsluttet parkeringsvirksomheten, sier Oppegård til EUB.

Dette sier plan- og bygningsloven

Om ulovlighetsoppfølging (kapittel 32): Kommunen skal forfølge overtredelser av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven (§ 32-1).

Ved forhold i strid med bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven, kan plan- og bygningsmyndighetene gi den ansvarlige pålegg om retting av det ulovlige forhold, opphør av bruk og forbud mot fortsatt virksomhet, samt stansing av arbeid (§ 32-3). 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.