Høylytt prat på et språk jeg ikke forstår kastes mellom veggene i den smale, grønnmalte gangen.
I operasjonsrommet på politistasjonen på Gardermoen snakkes det i en radiosender. Noen kommer med papirer, andre sitter og snakker halvhøyt i telefonen. Det er ikke lenge siden flyet landet, og nå er kvinnen, som har med seg det lille barnet sitt, i avhør. Politifolkene forsøker å finne ut av hvem hun er og hvem barnet er. Et annet spørsmål som stilles er hvem mannen som skal hente dem er, og det er et viktig spørsmål, for kvinnen nekter å la mannen møte barnet. Det virker fastlåst. Er det mulig å få tak i en tolk?
Politifolkene snakker med hverandre over sambandet, noen er i uniform og andre i sivil med bare et lite skilt om halsen der det står politi.

ONSDAG

Det er en helt vanlig onsdag kveld hos politiet på Oslo Lufthavn
- Det er sånn det er, kommenterer politibetjent Hivan Botani.
Han er ansatt i grensekontrollen, og hver eneste dag kommer det folk som av ulike grunner ikke får slippe inn. Det eneste de får sett av Norge er asfalten på flyplassen, og de sterile veggene inne hos politiet.
Grensekontrollen er en viktig del av oppgavene til politiet på Gardermoen. Noen kommer for å søke lykken, andre har særdeles uærlige hensikter. Det er folk som forsøker å ta med seg våpen, narkotika, penger - eller smugle inn andre mennesker. Politiets oppgave er å stanse dem før de kommer til svingdøra mot Norge.

MÅ VÆRE RASKE

Politistasjonssjef Paal Sørhagen er klar:
- For politiet på Gardermoen er hurtighet veldig viktig. Vi må handle raskt, så raskt at vi er i forkant. Vi må vite hvilke fly vi skal ha et ekstra øye med før det lander, sier han.
Derfor er saksbehandlingstiden i snitt bare 28 dager ved politistasjonen. Det er langt lavere enn noen andre enheter i Romerike politidistrikt.

PATRULJE

Det er ikke bare grensekontroll politiet på Gardermoen driver med. I løpet av et år er det nesten 25 millioner mennesker som beveger seg inn og ut av flyplassen. Det er 15000 ansatte, 50 flyselskaper, 20.000 parkeringsplasser og Norges nest største jernbanestasjon. Gardermoen er stor som en verdensmetropol, men uten fastboende.
- Det gir oss noen unike erfaringer, sier Paal Sørhagen, og forteller at en av politiets prioriterte oppgaver er å sørge for at folk som ikke har noe på Gardermoen å gjøre, ikke er der. - Det kan være mange grunner til at folk ønsker å komme hit. Noen vil sove på benkene. Andre er bare nysgjerrige. Det store problemet er gjengene som kommer for å bedrive vinningskriminalitet, sier Sørhagen.
Politiet har mobilisert over flere år for å bekjempe de kriminelle som reiser til Gardermoen for å stjele bagasje og verdisaker. Det er etablert et eget opplæringsprogram for alle ansatte på OSL, slik at folk som jobber i innsjekkinga, i kiosken eller hos bilutleiefirmaet vet hvordan de skal skille de uærlige fra de ærlige.
- Det har fungert veldig bra. Systemet er enkelt og effektivt, vi lærer opp de ansatte, og de ansatte ringer til oss når de mener de ser noe. Da rykker vi ut. Det har gitt resultater, sier Sørhagen.

BLIR FLERE

Men selv om hjelpen fra de ansatte er verdifull, er det av avgjørende betydning at politiet er til stedet i uniform, og viser at de er der. I tillegg til grensekontrollen, har politiet på Gardermoen en operativ seksjon, som har ansvaret for alt som skjer inne på flyplassområdet. Det krever mange ansatte for å få kabalen til å gå opp. I løpet av 2015 får politistasjonen 20 stillinger ekstra, slik at antall ansatte blir 180.
- Det er vi glade for. Vi trenger hver eneste stilling. Skal vi klare å stanse de kriminelle før de kommer inn i Norge, og gjøre Gardermoen til en trygg og god flyplass, er vi helt avhengige av gode og mange nok politifolk, sier Paal Sørhagen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.