Etter tre timers intens debatt under budsjettbehandlingen, endte avstemmingen såpass klart som 19-16 for eiendomsskatt etter at Øyvind Magnus Grønlie fra Miljøpartiet De Grønne valgte å stemme alternativt sammen med Ap, SV og Sp.

MOT EGEN OVERBEVISNING

Det var representanter på begge sider som stemte mot sin egen overbevisning. Blant dem var Ole Randin Klokkerengen (Sp).
- Jeg er millimeter fra å stemme for et annet forslag, sa han fra kommunestyresalens talerstol. Men han stemte for den nye skatten.
- Jeg stemte av overbevisningsgrunner for eiendomsskatt i formannskapet, men flertallet i partiet er ikke moden for dette, uttalte John Granly (KrF) og stemt for sitt partiforslag uten eiendomsskatt.

- NØDVENDIGHET

Flertallspartiene poengterte kontinuerlig at de egentlig ikke var for skatten, men så det nødvendig å innføre den for å dekke renter og avdrag på lån til de mange store investeringsoppgavene i årene framover.
- Vi må forberede oss på de store investeringene vi har til skoler, barnehager, omsorgsboliger og sykehjemsplasser, som ordfører John-Erik Vika (Sp) sa det under sin innledning til budsjettdebatten.
- Vi kan heller ikke bare se på den kommende fireårsperioden. Vi må skue 25-30 år framover.
Og da var konklusjonen at eiendomsskatt må innføres.
- Vi skal investere for to milliarder kroner. Av dette må vi låne 1,3 milliarder, påpekte Aps gruppeleder Olav Resaland.

- TOK FEIL

Opposisjonen hamret løs på forslaget, og spesielt på Ap som man mente i valgkampen hadde lovet ikke å innføre eiendomsskatt i denne valgperioden.
- Jeg er meget skuffet, spesielt på vegne av alle dem som føler at de i valgkampen ble lurt til å stemme på Ap eller Sp, uttalte Frp-leder Arne Körner Haugen etter avstemmingen.
- Det står ingen ting i vårt valgprogram om eiendomsskatt. Jeg sa under valgkampen at jeg ikke så noen grunn til å innføre skatten, men jeg tok feil, forklarte varaordfører Einar Madsen (Ap).

- AVGJØRELSEN KAN VENTE

- Skatten skal ikke innføres før i 2019. Det er ikke nødvendig å vedta den nå. Hvorfor slikt hastverk? spurte Terje Tønnessen (Frp).
Hans parti foreslo å bruke fondsmidler i 2019 og 2020 for å dekke opp de økte kostnadene.
- Når skatten først er vedtatt, er den nesten umulig å fjerne. La oss gi oss tid til å finne andre løsninger, sa Høyres gruppeleder Tone Cicilie Danielsdatter og støttet Frps forlag om bruk av fondsmidler og opprettelse av et finansutvalg som skulle jobbe med økonomi og budsjett gjennom hele året.
Høyres eget forslag gikk blant annet ut på et krav om generell effektivisering, økt skatteanslag, ingen avsettinger til tilleggsbevilgninger - og, selvfølgelig, ingen eiendomsskatt.
Høyre og Frp stemte for hverandres forslag, og fikk også støtte av Pensjonistpartiet og Venstre, men det var altså ikke nok.

LITE OM NESTE ÅR

- Debatten om den nye skatten som først skal innføres om drøye to år, tok nesten all tid under budsjetthandlingen. Det ble liten tid og lite engasjement omkring neste års budsjett, sjøl om flere fra posisjonen prøvde å fortelle om økt satsing både på omsorgssida og på barn og unge. Mye av dette lå for øvrig inne i rådmannens grunnlagsdokument, et framlegg som alle mente inneholdt mange gode forslag.
Det vedtatte budsjettet innebærer blant annet opprettelse av 24 nye kommunale stillinger neste år.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.