Eidsvoll kommune har åpnet for det de kaller storhandel - og én dagligvarebutikk - i Dalkrysset handelspark. Nå lurer andre aktører langs E6 på om de kan få den samme muligheten.

- Vi er en del av Ormlia Næringsområde med Nebbenes kroene. Vi er kjent med at plasskrevende varehandel er terskelen for oss. Nå åpner dere for storhandel på et annet område og tilsvarende område på Dal i Eidsvoll. Hva ligger i det, og er det en generell åpning som gjør at konkurranseforholdet langs E6 blir likt, eller er det spesielt for området på Dal?

Det var daglig leder i Mathiesen Eidsvold Værk ANS, Tron Erik Hovind, som stilte spørsmålet under frokosten for næringslivet i Eidsvoll i Badet kulturtun. Det er drøye sju kilometer mellom planene i Dalkrysset handelspark på Dal og Ormlia Næringsområde på Eidsvoll Verk. Områdene ligger tett inntil motorvegen, og har gode av- og påkjøringsmuligheter. I nærheten av begge er det i dag eksisterende næringsvirksomhet.

Innsigelser fra tre instanser

- Vi er opptatt av å få de samme rammebetingelsene for noenlunde tilsvarende områder. Vi ønsker å konkurrere på like vilkår, sier Hovind til EUB.

- Fikk dere noe klart svar?

- Hensikten min var å reise problemstillingen, så får vi se hvordan det håndteres. Før det konkluderes et sted bør man være klar over problemstillingen. Det er i forslaget til planprogram for områdereguleringsplan for Dalkrysset handelspark, administrasjonen i kommunen flere ganger bruker uttrykket storhandel. I saksframlegget til forrige utvalgsmøte legges det også opp til én dagligvareforretning i området «forutsatt at den bygges integrert i samme bygning som annen næringsaktør». Det er dette som har fått næringslivsaktører noen kilometer lenger nord til å stille spørsmål ved likebehandlingen.

- Skjønte ikke svaret

- Det er ikke noe som egentlig heter storhandel. Nå er kommunen veldig opptatt av at man ikke skal ha storhandel som utkonkurrerer sentrum. Vi har innsigelser fra tre instanser når det gjelder denne planen. Ingen av disse ønsker den typen varehandel langs E6. Så kommunen utfordrer sentrale føringer, svarte plansjef Sissel Pettersen i næringslivsmøtet.

- Jeg synes Hovind har et veldig godt poeng. Disse to stedene ligger begge langs E6, og har det samme konkurranseforholdet til tettstedet Råholt. Det er ikke noe annerledes i Ormlia enn Vestbysvingen. Jeg skjønte ikke svaret fra plansjefen, sa Frps Finn Terje Tønnessen. Da EUB kontaktet plansjef Pettersen på ny i forbindelse med danne saken, valgte hun å vise til kommuneplanens bestemmelser:

«§24 Næringsområdet i Ormlia. Utvidelsen av næringsområdet i Ormlia avsettes for lager- og logistikkvirksomhet. Detaljhandel tillates ikke».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.