Nå mener Jan Wictor Olufsen i Utekontakten i Ullensaker kommune det er på tide med tettere samarbeid mellom kommunene.

– Vi skiller selvsagt ikke på om ungdommene kommer herfra eller derfra når de trenger hjelp. Det som er utfordringen er mer langsiktig oppfølging, sier Olufsen.

TRENGER AV OG TIL HJELP

Han sikter til de episodene der ungdom trenger hjelp, og hvor utekontakten blir det første møtet med støtteapparatet. Gjerne er det akutte hendelser som tas hånd om av utekontakten på Jessheim.

– På Jessheim møter vi ungdom fra hele Øvre Romerike hele tida. Det er ikke så rart, Jessheim er et naturlig samlingspunkt, sier Olufsen.

– Av og til møter vi ungdom som har utfordringer av ulik karakter. Disse ønsker vi å hjelpe. Dersom denne ungdommen er fra Ullensaker, kan vi i utekontakten bidra til å etablere et hjelpe-opplegg, fordi vi har tilgang til ressursene. Men det er ikke så lett når ungdommen er fra en annen kommune. Da kan vi bare ta oss av akuttfasen, mens vi ikke har noen formell innflytelse på hva som skjer etterpå. Hvis vi skal tenke på ungdommenes beste, bør vi få på plass et bedre samarbeid på tvers av kommunegrensene, sier Olufsen.

BER OM MER RESSURSER

Camilla Tokstad, Rabia Omar, Hanne Aatlo Johnsen og Karina Lien er elever ved Jessheim videregående skole. De mener det høres ut som en god idé at ungdom som ikke kommer fra Ullensaker får den samme hjelpen.

– De fleste har hørt om utekontakten, og hvem de er. Det er fint hvis alle som kommer til Jessheim og Ullensaker kan få den samme hjelpen, sier Camilla Tokstad.

– De andre kommunene har nok et hjelpetilbud, men det høres smart ut å samarbeide bedre, mener hun.

– DETTE MÅ VI SNAKKE MER OM

Ordfører Hans Thue i Nannestad mener det er en god idé å samarbeide tettere.

– Jeg forstår veldig godt hva utekontakten i Ullensaker mener. Å etablere noen egen utekontakt som skal operere i Ullensaker tror jeg imidlertid neppe vi gjør. Utfordringen vår er at ungdom ikke bare reiser til Jessheim, men til Lillestrøm og Oslo – og andre steder. Derimot er jeg veldig interessert i sette meg ned med Ullensaker kommune og utekontaktene for å finne ut hvordan vi kan styrke samarbeidet, og ta oss av ungdommene våre enda bedre enn vi gjør i dag, sier Thue.

Han peker på at Nannestad har et velfungerende og kompetent støtteapparat.

– Jeg tror vi allerede har det meste på plass for å få til en mer sømløs kommunikasjon på tvers av kommunegrensene. Det vil jeg gjerne diskutere, sier Thue.

Nannestad er i gang med å rullere kommuneplaner både for rus og helse.

– Den mer formelle varianten er at Ullensaker kommer med forslag som en del av høringen, sier Thue.

– HAR KOMPETANSEN

Eidsvoll kommune har flere knapper å trykke på når det gjelder ungdom som trenger hjelp. 

– Vi har hatt utekontakter i flere perioder. Det har vært litt av og på, av ulike grunner, og er av akkurat nå. Men vi har mye kompetanse og et godt apparat, og jeg tror dette handler om å få i stand bedre kommunikasjon og løsninger for kontakt når det skjer noe utenfor kommunegrensen. Det vil jeg gjerne bidra til, sier John-Erik Vika. 

Han sier at han i sitt arbeid som politi ofte var i kontakt med utekontakten på Jessheim. Det er en ressurssterk organisasjon med faglig dyktige medarbeidere. 

– De vet hva de driver med. Dermed lytter jeg når det kommer innspill derfra. Om de kommer en invitasjon til et møte, vil jeg gjerne bli med på det. Ullensaker kommune er også velkommen til å komme med forslag når vi nå skal rullere helseplanen vår, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.