• SMEDEN: Smeden hadde tidligere en viktig samfunnsoppgave. Til helgen kommer Benjamin Kjellmann-Chapin til Eidsvoll 1814 for å demonstrere det viktige håndverket. foto: Eidsvoll 1814

Det har blitt en tradisjon at næringslivet og Eidsvoll 1814 sammen markerer høytider og årstider. Julemarkedet har blitt en suksessfull tradisjon, det samme har vårmarkedet – og nå er det altså høst på Verket.

RETRO OG MARKED

Klær, smykker og moteshow – det er mye som skjer i Stallgården, et steinkast fra Eidsvollsbygningen.

Lørdag, under second hand-markedet, er det gjort klart til et moteshow hvor designer Siri Berrefjord, Fretex Jessheim og Kammerpikene viser klær, redesign og smykker. Showet blir ledet av Berrefjord. Hun vil gi gode råd og tips og vil vise klær fra sin nye bok, Redesign.

Erica Mathiesen er smykkedesigner som blant annet er blitt kjent for sine overdådige øredobber, som er så langt fra minimalistiske som det går an å komme. Hun kommer til Stallgården med sine smykker.

I de mange bodene er det både sko, tilbehør, vinylplater, gamle møbler og interiør – og alt er til salgs.

Og blir du sulten av alle disse klærne og pyntetingene, kan du spise boller og vårruller og drikke kaffe.

ÅPNE BUTIKKER

Butikkene på Eidsvoll Verk er, i likhet med de fleste andre forretninger, stengt på søndager – men i slike helger gjør unntak.

Kammerpikene, den lille, men stappfulle, butikken opp i bakken, holder åpent, det samme gjør museumsbutikken. Kaffen holdes varm i Coffee Too i Festivitetens kjeller og i Kafé Standpunkt i Eidsvoll 1814.

MER ENN EIDSVOLLSBYGNINGEN

Eidsvollsbygningen er kjent som Carsten Ankers hjem og huset hvor Grunnloven ble til. Men Anker flyttet ikke til Eidsvoll fordi det var et staselig hus der. Han kjøpte Eidsvoll jernverk og flyttet til Verket for å drive det. Hvert år har Eidsvoll 1814 et kulturhistorisk arrangement som sitt bidrag til de nasjonale kulturminnedagene. Og temaet denne gangen er jernverkshistorien på Verket, som faktisk alle ikke kjenner like godt til.

– Dette skal vi ha mer av i tida som kommer – blant annet får vi nå lagd et flott utendørsmodell av det gamle jernverket som skal settes opp her neste år, forteller førstekonservator Torleif Hamre.

Smeden på Verket hadde en viktig samfunnsfunksjon. Lørdag vil ekteparet Kjellmann-Chapin vise fram hvilken kunst det tradisjonelle håndverket egentlig er. De er begge av de beste i Norge i faget.

Museet byr ellers på visning av det gamle Krutthuset med samling av gjenstander fra jernverket, foredrag «Jernverket på Eidsvoll – drift og eierskap» ved direktør Bård Frydenlund, spesialomvisning i Eidsvollsbygningen og rebusoppgaver for barn.

LES OGSÅ: Aktivitetene fortsetter på Verket

Fakta

Eidsvoll 1814 og næringslivet på Eidsvoll Verk samarbeider om temahelger flere ganger i året.

Det er vårmarked med fokus på hage og planter.

Julemarkedet med julepyntet Eidsvollsbygning, juleting og gaver i Stallgården og åpne butikker, er blitt en attraksjon.

I helgen er det Høstmarked.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.