Det var altså en ganske absurd situasjon som oppsto nylig:

Øvre Romerike brann og redning hadde tatt på seg oppdraget med å brenne ned det gamle våningshuset på Sø-Fuglerud gård på Råholt, og bruke det som øvelse for mannskapene sine. Eieren av huset hadde kjøpt tjenesten av brannvesenet, som et alternativ til å rive det gamle bygget.

Les også: Brant i gatekjøkken-tilhenger

BLE AVLYST

Onsdag 7. oktober forberedte brannmannskapene seg på øvelsen. Men det blåste kraftig den dagen. Etter å ha tent på, kom ledelsen i brannvesenet til at de måtte avlyse på grunn av vinden, og ildspåsettelsen ble avbrutt og slukket.

Brannkonstabel Håvard Nordbakk sa til EUB at de var redd vinden skulle spre brannen til boligfeltet på den andre siden av vegen.

Brannvesenet returnerte til brannstasjonen, uten å ha gjennomført øvelsen, og huset sto fortsatt på grunnmuren.

Les også: Garasjen sto i full fyr

SJEKKET

Som rutine sendte brannvesenet senere på kvelden ut folk som kontrollerte om brannforsøket i huset var helt slukket. De sjekket, og fant ut at alt var i orden.

Men så, om natta, gikk alarmen: Huset sto i full fyr, og brannvesenet måtte rykke ut i hui og hast for å slukke brannen i huset de tidligere på dagen planla å brenne ned.

Men det var for sent. Huset brant ned, og nå står bare grunnmuren igjen.

INGEN ØVELSE

- Det blir i alle fall ingen øvelse, humrer Roy Kvamme i Øvre Romerike brann og redning.

Han sier at de hadde tent på huset, men slukket flammene da vinden ble vurdert som for sterk.

- Men det er selvsagt ikke bra at huset senere på natta blir overtent. Det er en spesiell situasjon, medgir han.

Les også: Person fikk røykskader

IKKE SIKRE

Brannsjef John Arne Karlsen i Øvre Romerike brann og redning sier de ikke kan være sikre på brannårsaken.

- Vi kan ikke være hundre prosent sikre på at det var vår ildspåsettelse som var årsaken til brannen. Men det er nok sannsynlig, sier han.

Han sier at episoden ikke får konsekvenser, og at det viktigste for brannvesenet har vært å ha god dialog med eieren av eiendommen.

- Vi hadde en avtale med eieren, og det som var viktig for oss var at eieren skulle være fornøyd. For oss er det veldig unikt for oss å få slike objekter å øve i, sier Karlsen.

EUB har vært i kontakt med eieren av huset, men hun ønsker ikke å kommentere saken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.