– Selvfølgelig er det en fortvilet situasjon, men vi får dessverre ikke gjort så mye med det, sier løypekjører Tore Pedersen.

Han har kjørt opp skiløyper på Finstad i snart 40 år. Nå står han sammen med løypekjørerkompanjong Svend-Erik Meldgaard i garasjen til Finstad Sportsklubb. Der står også den fantastiske løypemaskinen parkert, slik den har gjort i hele vinter på grunn av labre snømengder. Den kostet 800.000 kroner, og ble kjøpt inn i fellesskap av Finstad Sportsklubb, Dal IL, Finstad Vel og Bårlidalen Vel. Sparebankstiftelsen og Gjensidigestiftelsen sørget i fellesskap for finansieringen.

– Vi fikk montert inn en GPS i løypemaskinen etter jul, slik at det er mulig for skientusiaster å følge med på når løypene kjøres på skisporet.no. Hittil har ikke prikken beveget seg i det hele tatt på kartet, humrer Meldgaard.

Bruker Snøskutere

Løypekjørerne har også snøskutere tilgjengelig. Disse brukes for å kjøre opp løypenettet i nærmiljøet ved mindre snømengder. I vinter har heller ikke disse blitt overbelastet av løypekjøring.

– Den nye løypemaskinen gikk 33 timer forrige vinter og 17 timer vinteren før. Så den har kun gått 50 timer siden vi fikk den, sier Tore Pedersen.

– Tror dere vinteren er i ferd med å forsvinne her i lavlandet?

– Dette går i bølgedaler. Jeg vil verken si at det har noe med CO2-utslipp eller klimaendringer å gjøre. Etter mitt syn blir det litt for enkelt. Jeg har opplevd grønne juler før da jeg bodde i Oslo, så dette er ikke noe nytt, sier Meldgaard.

– I årene etter at jeg begynte å kjøre løyper her var det én eller to vintre der vi heller ikke hadde snøskuterne ute. Så det har vært magre vintre før også, men vi skulle gjerne hatt to meter snø her, smiler Pedersen.

Viktig jobb for andre

Ildsjelene Pedersen og Meldgaard legger ned timer med innsats for at folk skal kunne gå på ski i distriktet. Nå håper de på store snømengder på tampen av sesongen slik at også den store løypemaskinen må ut av garasjen.

– Frykter dere at dårlige vintre kan gå utover skirekrutteringen?

– Ja, det er klart dette kan få betydning for hvor mange som begynner å gå på ski. Sommeridrettene påvirkes ikke i samme grad av værforholdene, og jo kortere vintersesongen er, desto mindre attraktivt blir det, sier de to, før de igjen lukker porten til garasjen til løypemaskinen.

Skiskytterfestivalen har aldri blitt avlyst: Går som planlag i år også

Her kjører Tore og Svend-Erik vanligvis løyper

  • Lysløypa på Finstad (3 og 5 kilometer). 
  • Løkenvangen-runden. Den er 6,5 kilometer. Varmestua på Finstad–Wardrum–Sundby–Linnerudgarasjen–Hagavegen–Østerud–Finstadhuken (gapahukene)–Varmestua.
  • Finstad–Bårlidalen. Den er 4,5 kilometer én vei. Varmestua–travbanen–parallelt med Finstadvegen (på jorder øst for veien) til Sneisrud–Aalborglia–Bårlidalen.
  • Strand-runden. Den er 8 kilometer. Varmestua–travbanen–parallelt med Finstadvegen–Sneisrud–Aalborglia–Strand–5-kilometeren–Varmestua.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.