- Det ble ikke bevilget ei eneste krone ekstra til brann og redning neste år. Vi fikk kun kompensert for pris- og lønnsvekst, kommenter hovedverneombud Christian Sløtte.

SKUFFET

Brannmannskapene er svært skuffet etter at representantskapet i Øvre Romerike brann og redning valgte billigst alternativ da budsjettet for neste år ble vedtatt.

Styret i det interkommunale brannvesenet hadde anbefalt å oppgradere beredskapen i Eidsvoll med to faste mannskaper på brannstasjonen på hvert vaktlag siden det har vist seg vanskelig å fylle opp lagene med bare deltidsansatte. - Det er spesielt vanskelig å rekruttere sjåfører, siden de må bo og jobbe nær brannstasjonen, forteller Sløtte.

- Det vil være mye lettere å rekruttere nye mannskaper hvis de blir ansatt i hele stillinger, og kasernerte mannskapet vil gi lavere responstid ved utrykninger, påpeker han.

UNDERBEMANNET

- Det er ikke bare Eidsvoll som er underbemannet, påpeker Odd Arne Lindset som er verneombud ved brannstasjonen på Jessheim.

- En risiko- og sårbarhetsanalyse tilsier at det skal være 20 ansatte på Jessheim. Vi er bare 19. Dessuten mangler vi en tiende stilling ved forebyggende avdeling. Ingen av disse stillingene er det bevilget penger til, opplyser han.

FØLGER IKKE BEFOLKNINGSVEKSTEN

- Vi er kommet i en uholdbar situasjon, påpeker verneombudene.

- Akkurat nå er situasjonen mest prekær i Eidsvoll, men vi sliter også i Nes, Nannestad og Hurdal. Vi opplever en betydelig trafikk- og befolkningsvekst i hele området, men oppgraderingen av brannvesenet følger ikke med. Dette går ut over beredskapen på hele Øvre Romerike.

EIERNES PROBLEM

Vi har tidligere beskrevet situasjonen i Eidsvoll der noen mannskaper har hatt sammenhengende vakt i opptil fem uker.

- Vi kunne ta et slikt ekstra tak fordi vi trodde det var midlertidig. Nå blir ikke situasjonen bedret. Vi kan ikke fortsette å gå så mange ekstravakter, og vi kan ikke løse problemene for eierkommunene, sier Christian Sløtte.

- Da representantskapet behandlet budsjettet, virket det som om de trodde at problemene kun var på dagtid. Det er de slett ikke. Brannberedskapen må fungere 24 timer i døgnet, året rundt. Det må eierkommunene i Øvre Romerike brann og redning ta inn over seg, sier han.

EIDSVOLL ALENE

Representantskapet i det interkommunale brannvesenet består av ordførerne i de seks eierkommunene på Øvre Romerike. Under budsjettbehandlingen var det bare ordføreren i Eidsvoll som stemt for styrets anbefalte forslag med faste mannskaper ved brannstasjonen på Myrer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.