Den nye skatten er en del av kommunes handlingsplan for de fire neste årene, og skal innføres i 2019.

Budsjettet og handlingsplanen ble vedtatt med knappest mulig margin, 18-17, og ble gjort med et slags forbehold om at finansutvalget skal finne andre løsninger i løpet av neste år.

VENTET RESULTAT

Avstemmingsresultatet var ikke uventet.

Selv om det har vært skeptikere blant representantene for de fire partiene som har flertall, stemte alle i den fire rødgrønne leiren for eiendomsskatt, mens de borgerlige partiene samlet seg om et forslag uten den mye omtalte skatten.

SKATTEDEBATT

Debatten omfattet 46 innlegg fra talerstolen og varte i nesten tre timer. Selv om dette var en behandling av hele kommunebudsjettet, dreide debatten seg først og fremst om eiendomsskatt eller ikke

– Vi har mer diskutert 2019-budsjettet (med eiendomsskatt) enn budsjettet for neste år, konkluderte varaordfører Einar Madsen (Ap).

Generelt delte skattedebatten seg i to leire; de rødgrønne som forsvarte innføring av eiendomsskatt med opprettholdelsen av tjenestetilbudet i kommunen, og de borgerlige som påpekte de usosiale kostnadene, behovet for effektivisering i kommunen og sparing på investeringskostnader ved å innføre offentlig-privat samarbeid.

INVESTERINGER

– Vi er en av kommunene som vokser mest. Vi trenger flere omsorgsboliger, sykehjemsplasser, skoler og barnehager. Eiendomsskatt skal brukes til investeringer, ikke til drift, påpeker Aps gruppeleder Olav Resaland.

– Vi ønsker i utgangspunktet ikke eiendomsskatt. Derfor blir den ikke innført neste år, og vi må sammen se på om det finnes smarte løsninger.

– Vi vil ikke svekke tjenestetilbudet,uttalte varaordfører Einar Madsen (Ap) og pekte på økt satsing på hjemmehjelp, flere helserelaterte stillinger, ansettelse av skolemiljøarbeidere og mer støtte til ungdomsaktiviteter. .

EFFEKTIVISERING

– Vi må effektivisere og tenke nytt, var budskapet fra de borgerlige partiene.

– Det hjelper ikke alltid bare å sette inn flere folk som posisjonen legger opp til, påpekte Tone Cicilie Danielsdatter (H).

– En usosial skatt. Mange vil ikke ha råd til den. Vi må fokusere på lovpålagte tjenester og sette andre litt på vent, sa Finn Terje Tønnessen (Frp).

IKKE SKOLENEDLEGGELSE

Det mest overraskende var at de borgerlige partiene trakk sitt forslag om å legge ned Feiring skole.

– Det er min fortjeneste, mente John Granly (KrF.)

– Jeg stilte ultimatum om det og sosialhjelpssatsene for å bli med.

Skal vi tolke innlegget til Finn Terje Tønnessen (Frp) var det ikke full enighet om skolen selv om alle de borgerlige stemte for å beholde den.

– Jeg har lyst til å nevne at vi er omtrent 24.000 innbyggere i kommunen. Omtrent 23.000 av dem bor ikke i Feiring. Skolebarna koster i gjennomsnitt 60.000 kroner i året. I Feiring koster de 80.000 kroner. Er det rimelig at elevene i Feiring skal koste så mye mer, spurte han.

– Det er tydelgivis slik at det fortsatt skal henge et sverd over skolen, repliserte Torleif Hamre (SV), og Tove Brodshaug (Sp) fulgte opp:

– Skolen er limet i et nærmiljø. Nå er det cirka 125 elever ved Feiring-skolen, til høsten blir det omtrent 130.

Flere innbyggere i Feiring fulgte debatten, og vedtaket om skolen ble naturlig nok positivt mottatt.

– Vi ble lettere til sinns. Det blir bra stemning på skolen i morgen, kommenterte rektor Jorun Wenger.

– Jeg er glad, men ikke overrasket. Det er ingen ting å spare på å legge ned skolen, uttalte Feiringminister Torbjørn Ellingsen.

– Jeg er også glad for at det blir noe av omsorgsboligene i Feiring. Det er viktig at det skjer noe, la han til.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.