Da Willy Kvilten fikk nyss om at nominasjonskomiteen ikke nødvendigvis var så samstemte som de framsto, fikk han ekstra piff i innspurten om å bli Høyres ordførerkandidat.

Kvilten var klar over at han var underdogen på nominasjonsmøtet til Ullensaker Høyre før påske. Etter en prosess med intervjuer og innspill fra partimedlemmene hadde nominasjonskomiteen veid kandidatene og enstemmig funnet mangeårig lokalpolitiker Ketil Nordengen best skikket til embetet.

Men Kvilten hadde mer punch og knep seieren med 21 mot 18 av medlemmenes stemmer.

– Burde du lojalt stilte deg bak komiteens enstemmige kandidat?

– Komiteen sa de var enstemmige utad, men signaler til meg tilsa at de hadde hatt lange diskusjoner. Flere Høyre-medlemmer oppfordret meg i tillegg til å stå løpet ut og få en reell avstemning på nominasjonsmøtet.

– Jeg vurderte å stille meg bak innstillingen, men signalene jeg fikk gjorde at jeg valgte å ta opp kampen, sier han.

– Hva gjorde du for å kapre stemmer?

– Før møtet ringte jeg, og andre støttespillere, rundt til folk og spurte om de ville møte opp og støtte meg.

– De fleste av disse kom til møtet. Samtidig visste jeg at noen satt på gjerdet og ville høre hva vi kandidater sa på møtet og på støttetalene. Det var veldig spennende og helt åpent før avstemningen, konstaterer han.

RENHÅRIG KAMP

Han vektlegger at det ikke var noe suspekt ved prosessen.

– Det har vært en renhårig kamp om ordførerkandidaturet. Hvis det er slik at nominasjonskomiteen skal bestemme, så må prosessen stoppe der. Men det er medlemmene som skal velge, og da må det være greit å kjempe til siste runde. Da virker demokratiet, sier han.

– Er du ambisiøs?

– Ja, jeg er det, ellers hadde jeg ikke stått på for å vinne. Det var vel litt opplagt at Nordengen skulle bli ordførerkandidaten, men jeg hadde veldig lyst og trykket til, sier han.

– Er Høyre et splittet parti nå?

– Jeg oppfatter ikke at vi er splittet. Alle kjenner prosessen og jeg tror de fleste synes det har vært spennende og et pluss for partiet at vi har flere kandidater, sier han.

Om sidekamerat i kommunestyret og motkandidat Ketil Nordengen har han bare godt å si.

– Ketil er en veldig trivelig kar og vi har et godt forhold. Dette har vært en ærlig og fin kamp om å bli nominert, og ikke skittent på noen måte. Det er godt å tenke på i ettertid. Ketil er en flink politiker med god og relevant erfaring, og selv om han er i tenkeboksen nå håper jeg han blir med videre.

«NORDKISA-MAFIAN»

Kvilten er født i Engerdal, men familien flyttet til Elverum da han var noen måneder gammel. Da han var seks år bar det videre til Nordkisa. Etter noen år utenfor kommunegrensa, bygde han hus i hjembygda i 1999 og har foreldrene, en bror og en søster rett i nabolaget. Ordførerkandidaten lovpriser hjembygda.

– Nordkisa er et trivelig bygdemiljø der alle kjenner alle. Samtidig er det nært Gardermoen og alle tilbudene på Jessheim. Vi har ny flott skole og idrettsstadion, skryter han fornøyd.

Han er ikke den eneste politikeren fra tettstedet med vel 1300 innbyggere. «Nordkisa-mafiaen» i kommunestyret favner flere politiske valører.

– Vi som er fra Nordkisa har nærmest en liten lek gående med at Nordkisa i en eller annen sammenheng alltid skal bli nevnt fra talerstolen i kommunestyret.

Han kaller det et gode å komme fra et «nøkternt bygdemiljø».

– Det er ingen vits å bli høy på pæra, da blir man fort plukket ned. Da jeg ringte moren min og fortalte at jeg er ordførerkandidat, sa hun «Jaha, du er sikker på at du vil detta da?» - og begynte deretter å prate om barnebarna, forteller han med et smil.

Kvilten er stabssjef i en divisjon i Forsvaret med arbeidssted på Kjeller. Etter befalsskolen i Stavern i 1983, har han tatt utdanning i Forsvaret. Han er ikke redd for at ordførerrollen skal bli for stor for en som er inne i sin første periode som lokalpolitiker.

– Jeg har hele tiden jobbet administrativt med forvaltning og økonomistyring i Forsvaret, og kjenner godt til budsjettprosesser og virksomhetsplaner. Det er ikke ulikt måten en kommune styres på, sier han, som før han kom inn i kommunestyret ledet Kommunalt foreldreutvalg (KFU).

ER SPURT FØR

– Når bestemte du deg for å kjempe om ordførerkandidaturet?

– Ved sist kommunevalg ble jeg spurt om jeg ville stå på toppen av lista, men ønsket ikke å komme inn fra sidelinja og sa nei. I fjor høst bestemte jeg meg for å satse denne gangen.

– Bør det største partiet i en koalisjon få ordføreren etter valget?

– Det er et godt utgangspunkt, men det skal også forhandlinger til, sier han.

– Hvem er din drømmemotstander til ordførerjobben fra andre partier?

– Tom Staahle er en artig mann og diskutere med, og jeg tror han blir Frps kandidat. Han har mange friske fraspark og sterke meninger. Vi er forskjellige og da blir det litt dynamikk, sier Kvilten, som også er spent på Aps kandidat, men tror ordførerkampen vil stå mellom Høyre og Frp.

MÅ TÅLE VOKSESMERTER

Som ordførerkandidat er Kvilten opptatt av at vekstkommunen og bygdesentrumet som skal bli by, tar vare på sine kvaliteter.

– Ullensaker vil vokse veldig i årene framover og kunsten er og fortsatt være en god kommune å bo i og unngå et drabantbymiljø. Jessheim skal være et trivelig sted å være, også utenfor arbeidstid, sier han.

Han er klar på at overgangen til by neppe blir helt smertefri.

– Folk må akseptere at Jessheim er i ferd med å bli by. Det vil komme høyhus inntil villaer og det må vi tåle. Noen frykter verditap, men da må folk tenke på at eiendommen i neste omgang vil ha høyere verdi som tomt for et nytt høyhus. Det kan bli litt smertefullt før vi får den sentrumskjernen vi skal ha.

Kona Britt er innom kjøkkenet og fyller opp ei bøtte med vann for å vaske terrengsyklene etter nok en trimtur. Ekteparet er ivrige treningskamerater og er med i Trippel-Birken. Hun drister seg frampå med noen beskrivende ord om ektemannen.

– Willy er snill, tålmodig og tolerant. Han er rundt i kantene, og det kan nok være greit hvis han skal være ordfører, sier hun.

På eget initiativ innrømmer han en lei tendens til å stjele kopper, og viser fram samlingen med logoer fra både Ullensaker kommune, forsvaret, Røde Kors og departementet.

– De koppene som er gode å holde i tar jeg med, innrømmer han.

Når han skal samle krefter til politiske møter og bunker med sakspapirer stikker han og kona ut på sykkel, ski eller en løpetur. Det er like greit at han trives med trening, for han er også veldig glad i mat. Kona er sjefkokk og Willy ivrig assistent. Også musikk går ned på høykant. Han har spilt i korps, vært med i Nes trekkspillklubb og klimprer gjerne på piano og bassgitar. I påsken spilte han sågar i bandet som sto for underholdningen på påskepuben i Engerdal.

– På neste julesammenkomst med kommunestyret skal jeg dra i gang allsang med julekveldsvisa på trekkspill, lover han med et smil som sier at han gleder seg til nettopp det.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.